Twarożek po wiedeńsku – z czosnkiem

twarozek2

Skąd nazwa na twarożek z czosnkiem „wiedeński”? Jak miałam 10 lat, mama zabrała mnie na wycieczkę do Wiednia. I tam po raz pierwszy spróbowałam twarożku z czosnkiem i obowiązkowo – natką. Dla podniebienia dziecka, połączenie wtedy jeszcze nietypowe ale jakże smaczne;)

Takie zestawienie zawitało w moim menu i gości po dziś dzień. Oboje z mężem lubimy czosnek, więc twarożek z czosnkiem, tutaj jeszcze z dodatkiem kiełków wcinamy ze smakiem.

Oczywiście, możecie doprawić twarożek wedle uznania. Ja czasem dodaję jeszcze kminek. Śmietanę zawsze zastępuję jogurtem – rzecz gustu i kalorii 😉

twarożek z czosnkiem

Jeszcze na chwilę powrócę do dzieciństwa. W naszym domu jadało się twarożek zawsze w wersji wytrawnej z solą i śmietaną. W domu męża, tylko i wyłącznie na słodko – z cukrem i śmietaną. Pamiętajmy, żeby naszym dzieciom pokazywać różne smaki  niech ma możliwość wyboru tego, co lubi 😉

twarozek

Twarożek wybornie smakuje z własnymi bułkami lub chlebem. Ja uwielbiam do twarogu pić kakao.

Twarożek po wiedeńsku - z czosnkiem

Twarożek po wiedeńsku - z czosnkiem

Składniki

  • 250 gr sera białego ( dałam półtłusty)
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki
  • szczypta soli i pieprzu
  • kiełki do przybrania

Sposób przygotowania

  • Ser biały rozdrabniamy widelcem.
  • Solimy, pieprzymy, wyciskamy czosnek.
  • Mieszamy z jogurtem.
  • Posypujemy posiekaną natką i przybieramy kiełkami.
http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/twarozek-po-wiedensku-z-czosnkiem/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany