Do chleba

Twarożek po wiedeńsku – z czosnkiem

25 lutego 2016
Jump to recipe

twarozek2

Skąd nazwa na twarożek z czosnkiem „wiedeński”? Jak miałam 10 lat, mama zabrała mnie na wycieczkę do Wiednia. I tam po raz pierwszy spróbowałam twarożku z czosnkiem i obowiązkowo – natką. Dla podniebienia dziecka, połączenie wtedy jeszcze nietypowe ale jakże smaczne;)

Takie zestawienie zawitało w moim menu i gości po dziś dzień. Oboje z mężem lubimy czosnek, więc twarożek z czosnkiem, tutaj jeszcze z dodatkiem kiełków wcinamy ze smakiem.

Oczywiście, możecie doprawić twarożek wedle uznania. Ja czasem dodaję jeszcze kminek. Śmietanę zawsze zastępuję jogurtem – rzecz gustu i kalorii 😉

twarożek z czosnkiem

Jeszcze na chwilę powrócę do dzieciństwa. W naszym domu jadało się twarożek zawsze w wersji wytrawnej z solą i śmietaną. W domu męża, tylko i wyłącznie na słodko – z cukrem i śmietaną. Pamiętajmy, żeby naszym dzieciom pokazywać różne smaki  niech ma możliwość wyboru tego, co lubi 😉

twarozek

Twarożek wybornie smakuje z własnymi bułkami lub chlebem. Ja uwielbiam do twarogu pić kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *