Pyszny i delikatny chleb pszenno-żytni. Smakuje wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów.
Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie.
Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate), z moimi modyfikacjami. Dodałam ziarna, bo uwielbiamy chleby z wszelkiego rodzaju ziarnami. Siemię lniane nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również na fakturę chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi.
Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą.
Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych rzeczy. Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno w misie jak i w blachach, inaczej powstanie nam skorupka na samym wierzchu ciasta.

Uwagi
Przed włożeniem chleba do pieca, warto spryskać wnętrze wodą, lub wsunąć do środka naczynie z wodą lub kostkami lodu.
Składniki
Zaczyn (dzień wcześniej)
- 360 g mąki żytniej chlebowej 720
- 300 g wody
- 2 łyżki zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
- 230 g mąki żytniej chlebowej 720
- 300 g mąki pszennej chlebowej 850 (ja dałam 200 gr mąki orkiszowej i 100 gr mąki pszennej pełnoziarnistej)
- 400 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- zaczyn z dnia poprzedniego
- 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię, mak, słonecznik, dynia
- płatki owsiane, mak, dynia do posypania
Instrukcje
Zaczyn
- Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu.
- Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h.
W Dniu pieczenia - ciasto właściwe
- Do dużej misy wsypujemy składniki ciasta właściwego i dodajemy zaczyn.
- Wyrabiamy kilka minut, do połączenia składników (ciasto będzie mieć luźną konsystencję).
- Misę przykrywamy folią i odstawiamy na 60 minut.
- Chleb przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek.
- Wierzch chleba zwilżamy wodą, lub smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę (do wyrośnięcia).
- Piekarnik nagrzewamy do temp 230 stopni, pieczemy chleb przez 15 min.
- Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy chleb do upieczenia - ok 30-40 min.