Serniki

Sernik z brzoskwiniami

13 kwietnia 2016

sernik2

Przepis na  sernik z brzoskwiniami przyniosła pewnego razu moja mama z pracy. Nie wiem ile lat on gości w naszym domu, ale z pewnością mama robiła go jeszcze wtedy, jak byłam w podstawówce. Nie musie go robić z brzoskwiniami – to chyba relikt epoki, bo wtedy owoce z puszek jadło się chętnie i pod każdą postacią (ananasy z bitą śmietaną;p).

Sernik jest bardzo serowy, taki jak lubimy, a do tego chyba nie może się nie udać. Jeden z najlepszych serników, jakie jadłam.

Nie opada, co jest jego dużym plusem. Szybko znika w głodnych brzuszkach i można go jeść i jeść i jeść.

Ja uwielbiam pieczenie ciasta w domu, gdy w całym mieszkaniu unosi się niesamowity aromat ciasta. Trudno nam często się powstrzymać i nie kroić jeszcze ciepłego ciasta, szczególnie jak to jest szarlotka lub sernik. Mi, zapach sernika kojarzy się z kawiarnią czy cukiernią.

sernik z brzoskwinia

Sernik to specyficzne ciasto. Z jednej strony proste do zrobienia, z drugiej niekoniecznie. Pamiętajcie, żeby zawsze wszystkie składniki jakich używacie do ciasta, miały temperaturę pokojową.

Jeśli lubicie serniki z bezą czy też owocami, to ten na pewno przypadnie Wam do gustu, szczególnie, że nie wymaga zbytnich umiejętności kulinarnych. Dzieciaki ale i dorośli go kochają 😉

sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Składniki

    Ciasto
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki drobnego cukru
    Masa serowa
  • 750 g sera tłustego,
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1 puszka odsączonych z zalewy brzoskwiń
    Beza
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 białek

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z mąki, żółtek, posiekanego masła, cukru i proszku zagnieść ciasto.
  • Wstawić do lodówki na godzinę.
    Masa serowa
  • Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy jajko i miksujemy.
  • Dodajemy przekręcony w maszynce dwukrotnie ser.
  • Miksujemy. Dodajemy budyń. Mieszamy.
  • Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  • Odkrawamy 2/3 ciasta. Wałkujemy na kształt blachy.
  • Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia.
  • Na upieczone ciasto wykładamy masę serową.
  • Brzoskwinie kroimy i wykładamy na ser.
  • Białka ubijamy z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
  • wykładamy na masę serową.
  • Na górę ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
  • Pieczemy jeszcze ok 1 h.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-z-brzoskwiniami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *