Serniki

Sernik z brzoskwiniami

13 kwietnia 2016

sernik2

Przepis na  sernik z brzoskwiniami przyniosła pewnego razu moja mama z pracy. Nie wiem ile lat on gości w naszym domu, ale z pewnością mama robiła go jeszcze wtedy, jak byłam w podstawówce. Nie musie go robić z brzoskwiniami – to chyba relikt epoki, bo wtedy owoce z puszek jadło się chętnie i pod każdą postacią (ananasy z bitą śmietaną;p).

Sernik jest bardzo serowy, taki jak lubimy, a do tego chyba nie może się nie udać. Jeden z najlepszych serników, jakie jadłam.

Nie opada, co jest jego dużym plusem. Szybko znika w głodnych brzuszkach i można go jeść i jeść i jeść.

Ja uwielbiam pieczenie ciasta w domu, gdy w całym mieszkaniu unosi się niesamowity aromat ciasta. Trudno nam często się powstrzymać i nie kroić jeszcze ciepłego ciasta, szczególnie jak to jest szarlotka lub sernik. Mi, zapach sernika kojarzy się z kawiarnią czy cukiernią.

sernik z brzoskwinia

Sernik to specyficzne ciasto. Z jednej strony proste do zrobienia, z drugiej niekoniecznie. Pamiętajcie, żeby zawsze wszystkie składniki jakich używacie do ciasta, miały temperaturę pokojową.

Jeśli lubicie serniki z bezą czy też owocami, to ten na pewno przypadnie Wam do gustu, szczególnie, że nie wymaga zbytnich umiejętności kulinarnych. Dzieciaki ale i dorośli go kochają 😉

sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Składniki

    Ciasto
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki drobnego cukru
    Masa serowa
  • 750 g sera tłustego,
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1 puszka odsączonych z zalewy brzoskwiń
    Beza
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 białek

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z mąki, żółtek, posiekanego masła, cukru i proszku zagnieść ciasto.
  • Wstawić do lodówki na godzinę.
    Masa serowa
  • Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy jajko i miksujemy.
  • Dodajemy przekręcony w maszynce dwukrotnie ser.
  • Miksujemy. Dodajemy budyń. Mieszamy.
  • Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  • Odkrawamy 2/3 ciasta. Wałkujemy na kształt blachy.
  • Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia.
  • Na upieczone ciasto wykładamy masę serową.
  • Brzoskwinie kroimy i wykładamy na ser.
  • Białka ubijamy z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
  • wykładamy na masę serową.
  • Na górę ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
  • Pieczemy jeszcze ok 1 h.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-z-brzoskwiniami/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *