Gotowany sernik bez pieczenia

Ten gotowany sernik, bez pieczenia, to można powiedzieć, wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, wilgotny, nie ma przy nim dużo pracy a co ważne, zawsze się udaje.

Sernik nie wymaga pieczenia, nie ma problemów z jego opadaniem.  Jeśli więc boicie się tego aspektu, a chcecie cieszyć się pysznym sernikiem czy to na Święta, czy zupełnie bez okazji, to gorąco polecam ten przepis.

Bardzo fajnym pomysłem jest podział masy na dwie części i dodanie do jednej kakao. Oczywiście, możecie podzielić masę również na 3 części i układać biała-kakakowa-biała. Albo do jednej z nich dodać kawy i zacząć od kakaowej, w drugiej kolejności dajemy warstwę kawową i wykańczamy warstwą białą.

Ja uwielbiam na górze galaretkę pomarańczową, ale możecie dać dowolną.  Tak samo do galaretki dodajcie swoje ulubione owoce – banany, winogrona czy truskawki. Możecie do masy serowej dodać bakalie zarówno rodzynki jak i orzechy, które miło urozmaicą smak sera. Ważne jest aby dodać do masy serowej jakiś wyraźny aromat. Polecam cytrynowy, pomarańczowy albo migdałowy.

Możecie ciasto zrobić z herbatnikami lub bez. Możecie użyć tradycyjnych, czekoladowych lub pełnoziarnistych. Pełna dowolność 😉

Jakkolwiek postąpicie, ciasto na pewno Wam się uda i będzie smakować Waszym gościom.

Sernik gotowany bez pieczenia

Sernik gotowany bez pieczenia

Składniki

  • 2 l pełnotłustego mleka
  • 5 jajek
  • 0,5 l śmietany 18%
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru pudru (ja dałam 2/3)
  • 2 paczki herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • aromat migdałowy, cytrynowy lub pomarańczowy
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • owoce do galaretki
  • bakalie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną.
  • Mleko zagotowujemy w dużym garnku.
  • Jak prawie zacznie nam się podnosić wlewamy jajka ze śmietaną.
  • Gotujemy 10-15 min, do wytrącenia się serka.
  • Masę przecedzamy przez gęste sitko, ewentualnie wykładamy sito gazą lub lnianą ściereczką.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.
  • Dodajemy stopniowo masę serową.
  • dodajemy aromat.
  • Jeśli chcemy, dodajemy bakalie.
  • Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
  • Tortownicę wykładamy folią aluminiową.
  • Na spodzie układamy herbatniki.
  • Wykładamy ciemną masę.
  • Układamy warstwę herbatników.
  • Wykładamy jasną masę.
  • Na górze układamy owoce.
  • Galaretki rozrabiamy w 0,8 l wody.
  • Jak galaretka zacznie się ścinać, wykładamy ją na ciasto.
  • Zostawiamy w lodówce na 3-4 h najlepiej na całą noc.

Notatki

Jeśli chcemy jeść sernik tego samego dnia, przed ułożeniem herbatników w tortownicy, namaczamy je w mleku.

http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/gotowany-sernik/

Zapisz

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany