Inne

Domowy kisiel owocowy

8 października 2015

domowy kisiel

Budyń i kisiel to moje słodkie smaki dzieciństwa. Niestety, wtedy robione wyłącznie z torebki przez mamę.

Jednak mało osób wie, że sami możemy przygotować sobie pyszny, zdrowy i pełen owoców kisiel. Jego przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu niż przygotowanie kisielu kupnego, a różnica w smaku jest przeogromna.

Mój mąż, znawca jakby nie było kiśli/kisieli, powiedział, że to najlepszy kisiel jaki jadł w życiu. Czy trzeba lepszej rekomendacji?

domowy kisiel z owocami

Domowy kisiel owocowy

Domowy kisiel owocowy

Składniki

  • 2 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szkl. soku owocowego (jesli jest słodki, pomijamy dodatkowy cukier)
  • owoce sezonowe (maliny, porzeczki, ew. tarte jabłko)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  • 400 ml wody zagotowujemy z sokiem, cukrem i owocami.
  • w 100 ml wody wymieszać mąkę.
  • Poczekać aż woda się zagotuje i dodać do wody i owoców mąkę.
  • Dobrze rozmieszać i rozłożyć do miseczek czy rozlać do kubków.

Notatki

W sezonie używam malin, jagód, wiśni czy truskawek. Poza sezonem pozostają mi często owoce z nalewek czy pulpa z soków i wtedy owoce w takiej postaci dodaję do kisielu.

http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/domowy-kisiel-owocowy/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *