Ciastka | Inne

Włoskie pączki z kremem cytrynowym – castagnole

7 lutego 2018

Pamiętam jak jeszcze mieszkałam w Warszawie i na ul. Górczewskiej stał stragan z takim napisem „Pączki hop do rączki” 🙂 Jutro mamy taki dzień, kiedy to tłuściutkie pączki, będą same wskakiwać do rączki. I dobrze;) Zamiast klasycznych pączków, na jakie receptury przeczytacie na innych blogach, ja mam dla Was pączki włoskie. Są zupełnie inne w smaku niż klasyczne pączki polskie.

Te włoskie, nie są na drożdżach, a więc jeśli boicie się ciast drożdżowych, to przepis idealny dla Was. W środku pączków jest również miła niespodziewajka. To nadzienie, tak inne od nadzień w klasycznych pączkach. Tutaj znajdziemy przepyszny, orzeźwiający krem zamiast ciężkich nadzień marmoladowych, czekoladowych lub ajerkoniakowych. Fakt, dla mnie istnieją tylko pączki z różaną marmoladą i każde inne nadzienie jest zbrodnią.

Wróćmy jednak do cytrynowego nadzienia, które mnie zaskoczyło. Krem jest tak pyszny, że co druga łyżeczka trafiała do pączków, a reszta do buzi 😉 Krem będzie idealny również do innych wypieków jak np. tarta.

Pączki, w przeciwieństwie do tych drożdżowych, smażymy na oleju. Co ciekawe, pączki hiszpańskie i włoskie, zamiast lukru czy cukru pudru, zwykle obtaczane są w zwykłym cukrze, co przyznam się szczerze było jedyną niepasującą mi tu rzeczą 😉 Pan mąż zresztą ostentacyjnie strzepywał cukier z pączków, patrząc się na mnie znacząco.

Przepis pochodzi stąd i na pewno jeszcze wypróbuje stąd nie jeden przepis.

Włoskie pączki z kremem cytrynowym – castagnole

Włoskie pączki z kremem cytrynowym – castagnole

Składniki

    Krem
  • 2 żółtka
  • 25 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 200 ml mleka
  • skórka cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
    Ciasto
  • 225 gr mąki
  • 2 jajka
  • 50 gramów masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • otarta skórka cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka spirytusu/wódki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Zaczynamy od wykonania kremu
    Krem
  • Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy.
  • W rondelku zagotowujemy mleko ze skórką z cytryny.
  • Jak mleko będzie gorące, dodajemy masę jajeczną i sok z cytryny.
  • Usuwamy skórkę.
  • Mieszamy energicznie, aż całość zgęstnieje ale nie będzie grudek.
  • Krem odstawiamy do ostygnięcia.
    Ciasto
  • Ze składników zagniatamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je dłońmi w długie pasy, jak na kopytka.
  • Każdy pas dzielimy na równe kawałki - to będą nasze pączki.
  • Każdy kawałek ciasto rozgniatamy dłonią, nakładamy łyżeczkę kremu i sklejamy boki.
  • Kulamy w kuleczkę.
  • Kulki smażymy na gorącym tłuszczu na kolor złoty.
  • Wyjmujemy na papierowy ręczniczek.
  • Jeszcze gorące obtaczamy w zwykłym cukrze.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/wloskie-paczki-kremem-cytrynowym/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *