Pamiętam jak jeszcze mieszkałam w Warszawie i na ul. Górczewskiej stał stragan z takim napisem „Pączki hop do rączki” 🙂 Jutro mamy taki dzień, kiedy to tłuściutkie pączki, będą same wskakiwać do rączki. I dobrze;) Zamiast klasycznych pączków, na jakie receptury przeczytacie na innych blogach, ja mam dla Was pączki włoskie. Są zupełnie inne w smaku niż klasyczne pączki polskie.
Te włoskie, nie są na drożdżach, a więc jeśli boicie się ciast drożdżowych, to przepis idealny dla Was. W środku pączków jest również miła niespodziewajka. To nadzienie, tak inne od nadzień w klasycznych pączkach. Tutaj znajdziemy przepyszny, orzeźwiający krem zamiast ciężkich nadzień marmoladowych, czekoladowych lub ajerkoniakowych. Fakt, dla mnie istnieją tylko pączki z różaną marmoladą i każde inne nadzienie jest zbrodnią.
Wróćmy jednak do cytrynowego nadzienia, które mnie zaskoczyło. Krem jest tak pyszny, że co druga łyżeczka trafiała do pączków, a reszta do buzi 😉 Krem będzie idealny również do innych wypieków jak np. tarta.
Pączki, w przeciwieństwie do tych drożdżowych, smażymy na oleju. Co ciekawe, pączki hiszpańskie i włoskie, zamiast lukru czy cukru pudru, zwykle obtaczane są w zwykłym cukrze, co przyznam się szczerze było jedyną niepasującą mi tu rzeczą 😉 Pan mąż zresztą ostentacyjnie strzepywał cukier z pączków, patrząc się na mnie znacząco.
Przepis pochodzi stąd i na pewno jeszcze wypróbuje stąd nie jeden przepis.

Składniki
Krem
- 2 żółtka
- 25 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 200 ml mleka
- skórka cytryny
- sok z 1/2 cytryny
Ciasto
- 225 gr mąki
- 2 jajka
- 50 gramów masła
- 50 g cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- otarta skórka cytryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka spirytusu/wódki
- szczypta soli
Instrukcje
- Zaczynamy od wykonania kremu
Krem
- Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy.
- W rondelku zagotowujemy mleko ze skórką z cytryny.
- Jak mleko będzie gorące, dodajemy masę jajeczną i sok z cytryny.
- Usuwamy skórkę.
- Mieszamy energicznie, aż całość zgęstnieje ale nie będzie grudek.
- Krem odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto
- Ze składników zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je dłońmi w długie pasy, jak na kopytka.
- Każdy pas dzielimy na równe kawałki - to będą nasze pączki.
- Każdy kawałek ciasto rozgniatamy dłonią, nakładamy łyżeczkę kremu i sklejamy boki.
- Kulamy w kuleczkę.
- Kulki smażymy na gorącym tłuszczu na kolor złoty.
- Wyjmujemy na papierowy ręczniczek.
- Jeszcze gorące obtaczamy w zwykłym cukrze.