Ciastka

Ciasteczka walentynkowe – twarogowe z owocami i serem

14 lutego 2017

Jeśli zastanawiacie się, co dobrego możecie przygotować na Walentynki, to polecam te ciasteczka. Ciasteczka w kształcie serc, zrobione z ciasta z dodatkiem sera białego. Nadzienie  to ser biały oraz owoce – takie, jakie macie akurat pod ręką.

Nie wiem czy piekliście kiedyś ciastka serowe z jabłkiem. To ciasto jest podobne, ale nie aż tak mięciutkie. Ciastka w zależności od Waszych upodobań można posypać cukrem pudrem lub nie. Można w górnym serduszku wyciąć mniejsze serduszko, przez które będzie widoczna zawartość ciastek.

Przyznam, że smak całkiem fajnie zaskakuje. Z jednej strony w środku mamy nadzienie z sera białego, z drugiej strony dochodzą słodkie owoce, u mnie truskawki i borówki amerykańskie. Aby nie zrobiła się ciapka w środku ciach, owoce zagęściłam mąką ziemniaczaną. W zależności od wilgotności sera, aby ciasto dobrze się zagniatało, może zajść konieczność dodania dodatkowych łyżek śmietany.

Ciasto samo w sobie urośnie, więc starajmy się boki dość dobrze dociskać widelcem. Miałam nadzieję, że ślady widelca stworzą fajny dekor na brzegach, ale niestety są zbyt mało widoczne 😉

Ciacha same w sobie nie są zbyt słodkie, co jak dla mnie jest ich plusem i to właśnie posypując lub nie z wierzchu cukrem pudrem, możemy dodać im słodyczy. Ja się sama przekonałam, że nie każdy lubi słodkie wypieki i staram się tak kombinować z przepisami, żeby Ci co nie lubią słodko i Ci co lubią, byli zadowoleni 😉

Ja, a raczej my, nie obchodzimy Walentynek, więc w zasadzie nie szykuję kulinarnie nic specjalnego na tą okazję. My Walentynki mamy cały rok, więc jeden sztucznie ustanowiony dzień, nie robi nam różnicy. I Was zachęcam właśnie do takiego podejścia – celebrowania każdego dnia z drugą osobą 🙂  Jeśli jednak, zależy Ci na tym dniu i szukasz przepisu specjalnie na tą okoliczność, to czemu nie upiec tych ciastek?;)

Ciasteczka walentynkowe – twarogowe z owocami i serem

Ciasteczka walentynkowe – twarogowe z owocami i serem

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 300 g półtłustego sera białego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko do smarowania
  • ok 200 g owoców
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  • Ser rozcieramy z masłem i żółtkami.
  • Z masy odkładamy 5-7 łyżek na nadzienie.
  • Mąkę, ser, białka, cukry, sól, śmietanę zagniatamy w elastyczne ciasto.
  • Ciasto odkładamy do lodówki.
  • Owoce wrzucamy do rondelka, podlewamy połową wody i cukrem.
  • Jak masa zacznie wrzeć, dodajemy mąkę rozmieszaną z drugą częścią wody.
  • Chwilę jeszcze gotujemy.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy serduszka.
  • Na środek każdego kładziemy nadzienie serowe i masę owocową.
  • Przykrywamy drugim serduszkiem.
  • Boki ciastka dociskamy widelcem.
  • Ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  • Pieczemy w 240 stopniach do zrumienienia.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciasteczka-walentynkowe-twarogowe-z-owocami-i-serem/

 

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *