Dzisiaj zapraszam na krupnik z kaszą jaglaną.
Krupnik to szczególnie w czasach dziecięcych, nie była moja ulubiona zupa. Oj, zdecydowanie nie 😉 Dopiero powiedzmy od czasów studenckich, zaczęłam doceniać jej charakterystyczny smak, jaki zupa zawdzięcza krupie, czyli kaszy. Nie wiem czy zniechęcał mnie jej kolor czy coś innego. Przekonałam się do niej, kiedy tata zaczął dodawać do krupniku śmietanę. Dzisiaj to dla mnie coś dziwnego, ale faktycznie, pozwoliło mi to na przełamanie krupnikowej fobii 😉
Lubię też mięsko w zupach. Taka zupa z wkładką mięsną, świetnie syci i może stanowić samodzielne danie. A najlepszy krupnik robi kto? Mój tata;) Możecie użyć wywaru mięsnego gotowego lub ugotować go na udkach. Mój tata dodaje jeszcze kawałek schabu i wrzuca do zupy zarówno kawałki kurczaka jak i rozdrobniony schab i na tym powstaje mięsno-warzywny wywar.
W krupniku możemy zastosować dowolną kaszę, zwykle jest to drobna kasza jęczmienna. My jednak dzisiaj gotujemy krupnik z kaszą jaglaną. Ilość kaszy jest rzeczą indywidualną. Każdy lubi inną ilość kaszy. Znam takie osoby, w krupniku których kasza zdecydowanie przeważa. W przepisie podaję orientacyjną ilość kaszy 1/2-1 szkl. Jeśli bardzo lubisz gęste zupy i dużą ilość kaszy, dodaj 1 szkl. Jeśli kasza ma być dodatkiem w zupie, dodaj 1/2 szkl.

Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 udka
- 1 grubszy plaster schabu
- 2-3 l wody
- kawałek pora
- kilka łodyg selera
- 3 ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2-3/4 szkl. kaszy
Instrukcje
- Mięso i przyprawy wkładamy do wody, gotujemy ok 30-40 min.
- Odszumowujemy.
- Dodajemy jarzyny (bez ziemniaków), pokrojone w kostkę.
- Po ok 20 min, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i przepłukaną kilkukrotnie wodą, kaszą jaglaną.
- Gotujemy do miękkości.
- Mięso wyjmujemy, obieramy i dodajemy do zupy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.