Ciasteczka owsiano-amarantusowe

ciastka z amarantusem

W sumie te ciasteczka mogę wrzucić do kategorii podsumowanie tygodnia, czyli wrzucamy do nich to, co akurat mamy w domu, pilnując w miarę proporcji mąki i tłuszczu.

Ciastka bardzo zdrowe, rozgrzeszam każdego łasucha, który się na nie skusi 😉 W składzie mamy tylko to, co lubimy – bakalie, możemy dodać też posiekaną gorzką czekoladę. Doskonałe ze szklanką mleka.

U nas w roli bakalii występują: rodzynki, żurawina, orzechy ziemne, orzechy włoskie, kokos, suszone daktyle, pestki słonecznika. Jeśli nie macie akruat amarantusa, dodajcie więcej płatków owsianych. U mnie amarantus znalazł się w ciachach jedynie z powodu „podsumowania tygodnia” w wersji popping.

 

amarantus3

Ciasteczka owsiano-amarantusowe

Ciasteczka owsiano-amarantusowe

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1 szkl mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl płatków owsianych
  • 1 szkl ekspandowanego amarantusa (popping)
  • 3 łyżki miodu
  • 3 garście bakalii
  • szczypta soli
  • mleko

Sposób przygotowania

  • Masło rozpuszczamy.
  • Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy masło.
  • Jeśli mamy bardzo gęstą masę, która nie bardzo się klei, dolewamy trochę mleka.
  • Piekarnik rozgrzewamy, na papier wykładamy łyżką kopczyki ciasta i przyklepujemy dłonią.
  • Pieczemy ok 20 min do zrumienienia.
  • Warto pozostawić ciastka na papierze do pieczenia, aby trochę stwardniały.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciasteczka-owsiano-amarantusowe/

amarantus2

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany