Na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

12 listopada 2015
Jump to recipe

chleb żytni

Kto piecze chleby ten wie, że upiec chleb w 100% żytni łatwo nie jest. Do tego bez dodatku drożdży a bazując jedynie na zakwasie. Przerobiłam ostatnio naprawdę wiele przepisów na chleby żytnie raczej z mniejszym powodzeniem.

Co tam, asekurowałam się piekąc zwykle dwa chleby, jeden żytni, drugi inny, żeby w razie czego, mieć jeden dobry chleb 😉

Ale nadszedł sukces i oto powstał chleb żytni doskonały.

Po czym poznać chleb żytni? Po ciemnej, lekko twardawej skórce. Chleb żytni zdecydowanie dłużej pozostaje również świeży niż ten pszenny. Jest lekko wilgotny i w smaku nieco inny.

Do plusów przepisu należy zaliczyć prostotę wykonania. Robiłam go już kilka razy i wychodził za każdym razem, dodatkowo nie ma przy nim dużo pracy i żmudnego wyrabiania ciasta.

Chleb ten potrzebuje za to czasu na wyrastanie. Możemy czekać nawet 8h aż porządnie nam wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość. Wszystko uzależnione jest od mocy zakwasu jak i temperatury otoczenia.

Przepis znaleziony na doskonałym blogu Sylwii Tutaj. Ja użyłam metody szybkiej .

 

Only registered users can comment.

  1. Mam pytanie, w różnych Pani przepisach podaje się różnie ilość zakwasu, od czego to zależy?
    Czy jest jakaś zasada?że np. na pół kilo mąki daje się tyle a tyle….?
    Czy lepsze chleby wychodzą, jak od razu wszystko się połączy, czy może metodą dwu fazową (wieczorem zaczyn + drugi dzień reszta składników)? tu też zauważyłam że raz do zaczynu dajemy 2 łyżki, a innym razem 100g, o co w tym chodzi???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *