Na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

12 listopada 2015

chleb żytni

Kto piecze chleby ten wie, że upiec chleb w 100% żytni łatwo nie jest. Do tego bez dodatku drożdży a bazując jedynie na zakwasie. Przerobiłam ostatnio naprawdę wiele przepisów na chleby żytnie raczej z mniejszym powodzeniem.

Co tam, asekurowałam się piekąc zwykle dwa chleby, jeden żytni, drugi inny, żeby w razie czego, mieć jeden dobry chleb 😉

Ale nadszedł sukces i oto powstał chleb żytni doskonały.

Po czym poznać chleb żytni? Po ciemnej, lekko twardawej skórce. Chleb żytni zdecydowanie dłużej pozostaje również świeży niż ten pszenny. Jest lekko wilgotny i w smaku nieco inny.

Do plusów przepisu należy zaliczyć prostotę wykonania. Robiłam go już kilka razy i wychodził za każdym razem, dodatkowo nie ma przy nim dużo pracy i żmudnego wyrabiania ciasta.

Chleb ten potrzebuje za to czasu na wyrastanie. Możemy czekać nawet 8h aż porządnie nam wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość. Wszystko uzależnione jest od mocy zakwasu jak i temperatury otoczenia.

Przepis znaleziony na doskonałym blogu Sylwii Tutaj. Ja użyłam metody szybkiej .

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *