Ciastka | Inne

Churros

8 lutego 2017

Byłam w Hiszpanii i jadłam słynne churros. Ciężko określić je bo ni to ciastka, ni to pączki…Hiszpanie namiętnie jedzą je do porannej kawy, maczając w sosie czekoladowym lub jako dodatek do czekolady na gorąco. Mnie to zestawienie jakoś nie przekonuje. Za dużo dobrego 😉

Ale kiedy w Krakowie pojawiły się churros… nie, nie musiałam je kupić. Musiałam je zrobić 😉

Jak się okazało, nie miałam w domu dekoratora, z tak szeroką końcówką, więc musiałam przeczesać nasz popularny serwis aukcyjny,w poszukiwaniu dekoratora lub rękawa cukierniczego, z odpowiednią końcówką. Nie jest idealnie, ale już trochę churrosy przypominają.

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.

Same churrosy zrobione są z ciasta parzonego, smażonego w gorącym tłuszczu. W smaku, nieco przypominają nasz oponki (gniazdka).

Możecie dorobić sos czekoladowy, lub poprzestać jak ja, na samym cukrze pudrze.

Zapraszam na słodką podróż do słonecznej Hiszpanii.

Churros

Churros

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 190 g mąki
  • 4 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Mleko zagotowujemy z masłem, solą i cukrami.
  • Dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i mieszamy łyżką, aż mąka idealnie się połączy w elastyczne ciasto, odchodzące od boków garnka.
  • Studzimy.
  • Miksujemy ciasto, dodając po jednym jajku.
  • Rozgrzewamy olej w garnku.
  • Wyciskamy ciasto w długie paski ok 10-12 cm.
  • Koniec paska odcinamy nożem.
  • Smażymy na złoty kolor.
  • Wyjmujemy na ręczniczek papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/churros/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *