Ciastka | Inne | Karnawał

Churros

8 lutego 2017
Jump to recipe

Byłam w Hiszpanii i jadłam słynne churros. Ciężko określić je bo ni to ciastka, ni to pączki…Hiszpanie namiętnie jedzą je do porannej kawy, maczając w sosie czekoladowym lub jako dodatek do czekolady na gorąco. Mnie to zestawienie jakoś nie przekonuje. Za dużo dobrego 😉

Ale kiedy w Krakowie pojawiły się churros… nie, nie musiałam je kupić. Musiałam je zrobić 😉

Jak się okazało, nie miałam w domu dekoratora, z tak szeroką końcówką, więc musiałam przeczesać nasz popularny serwis aukcyjny,w poszukiwaniu dekoratora lub rękawa cukierniczego, z odpowiednią końcówką. Nie jest idealnie, ale już trochę churrosy przypominają.

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.

Same churrosy zrobione są z ciasta parzonego, smażonego w gorącym tłuszczu. W smaku, nieco przypominają nasz oponki (gniazdka).

Możecie dorobić sos czekoladowy, lub poprzestać jak ja, na samym cukrze pudrze.

Zapraszam na słodką podróż do słonecznej Hiszpanii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.