Ciastka | Inne | Karnawał

Churros

8 lutego 2017

Byłam w Hiszpanii i jadłam słynne churros. Ciężko określić je bo ni to ciastka, ni to pączki…Hiszpanie namiętnie jedzą je do porannej kawy, maczając w sosie czekoladowym lub jako dodatek do czekolady na gorąco. Mnie to zestawienie jakoś nie przekonuje. Za dużo dobrego 😉

Ale kiedy w Krakowie pojawiły się churros… nie, nie musiałam je kupić. Musiałam je zrobić 😉

Jak się okazało, nie miałam w domu dekoratora, z tak szeroką końcówką, więc musiałam przeczesać nasz popularny serwis aukcyjny,w poszukiwaniu dekoratora lub rękawa cukierniczego, z odpowiednią końcówką. Nie jest idealnie, ale już trochę churrosy przypominają.

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.

Same churrosy zrobione są z ciasta parzonego, smażonego w gorącym tłuszczu. W smaku, nieco przypominają nasz oponki (gniazdka).

Możecie dorobić sos czekoladowy, lub poprzestać jak ja, na samym cukrze pudrze.

Zapraszam na słodką podróż do słonecznej Hiszpanii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *