Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

ciasto z pianka2

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami podbiło bez wątpienia nasze podniebienia. Po raz pierwszy robiłam je dwa lub trzy lata temu, ale pamiętam do dziś, jak mąż stał z łyżeczką i wyjadał je prosto z blachy ku mojej zgrozie, bo ciasto pieczone było na przyjazd gości.

Od tamtej pory robiłam je wielokrotnie i za każdym razem kończyło się pilnowaniem ciasta, przed zbyt wczesnym spałaszowaniem go przez męża.

Ciasto jest idealne. Nie za suche, nie za mokre, nie rozpada się, dobrze się kroi i jeszcze lepiej konsumuje;) Ja robię je w okresie wakacyjnym zawsze z jagodami i malinami. Jakoś ten duet doskonale komponuje mi się w tym cieście. Ponieważ używam tych a nie innych owoców, to robię to ciasto w zasadzie jedynie w lipcu i sierpniu.  Jednak w tym roku na pewno zagości u nas jeszcze nie raz, z galaretką z czarnej porzeczki. Pasuje tutaj idealnie, aby złamać słodki smak ciasta.

Jeśli szukacie ciasta na spotkanie przy kawie, rodzinny obiad a nie próbowaliście jeszcze tego przepisu, koniecznie je zróbcie.

Ta jasna warstwa to słynna warstwa budyniowo-piankowa. Po raz pierwszy robiłam takie cudo i przyznam szczerze, że sprawdza się doskonale i wykorzystam na pewno ją np w szarlotce.

Przepis pochodzi z mojej ukochanej strony www.mojewypieki.com , gdzie Dorotka robi je z malinami, ja jednak upieram się na zestawieniu maliny + jagody 😉

ciasto z pianka 3

Ciasto możecie dodatkowo posypać cukrem pudrem, ale ja zwykle tego nie robię.

Ciasto może zamrożone dzień wcześniej i jedynie wyjmujemy je do starcia w dniu pieczenia, aby zaserwować gościom świeżutki placek.

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Składniki

    Ciasto
  • 2- 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
    Pianka
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 budynie waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
  • 1/2 szkl. oleju
    Owoce
  • 500 g owoców (maliny, jagody, borówka amerykańska)

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z podanych składników zagnieść ciasto szybko ciasto.
  • Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się nie klei, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody.
  • Ciasto dzielimy na dwie części - mniej więcej 40% i 60 % ( u mnie jak wyjdzie, jedna większa, druga mniejsza).
  • Zamrażamy min. na ok 1h.
  • Blachę wysmarować tłuszczem.
  • Na blachę ścieramy większą część zamrożonego ciasta.
  • Rozkładamy je po całym dnie i lekko dociskamy.
  • Podpiekamy spód w 190 stopniach ok 15-20 min.
  • Na podpieczony spód wykładamy piankę.
  • Na piankę układamy owoce. Jeśli używamy malin, układamy je otworkiem do góry.
  • Delikatnie wpychamy łopatką owoce w piankę.
  • Na wierzch ścieramy pozostałe kruche ciasto.
  • Pieczemy do zrumienienia góry - ok 30 min.
    Pianka
  • Białka ubijamy.
  • Dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając na wysokich obrotach.
  • Dodajemy proszek budyniowy.
  • Wolniutko wlewamy olej cały czas miksując
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/kruche-ciasto-owocami-budyniowa-pianka/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany