Naszło mnie na coś innego…pierogi! Ale nie takie zwykłe bo prosto z Mexyku! Świetne, pikantne, z dowolnym nadzieniem. Doskonałe na ciepło jak i na zimno. Pyszne z sosami i same. Sprawdzą się na każdej imprezie lub jako danie obiadowe.
Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam!
Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie kruchych empanadas, bo wiedziałam, że będą musiały poleżeć u nas kilka dni, a ciasto czasem lubi wyschnąć. W tym przepisie na ciasto jest serek kanapkowo-sernikowy, dzięki czemu ciasto jest kruche, ale i wilgotne nawet po kilku dniach.
Farsz to osobna bajka. Dodajcie taki jak lubicie 😉 W przepisie jak wspomniałam będzie jeden z brokuła i jeden mięsny, ale kusi mnie też farsz jak na pierogi ruskie lub ukraińskie. Wierzch możecie pozostawić bez żadnych dodatków lub też posypać je czarnuszką czy sezamem.
Chociaż empanadas to całkiem spore pierogi, na kilka gryzów, jeśli robicie je na imprezę, warto zrobić podwójną porcję i mniejsze rozmiarowo pierożki na jeden kęs. Zapobiegnie to potencjalnemu wypłynięciu zawartości i pobrudzeniu palców czy ubrania.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 200 g serka kanapkowego
- 200 g masła
- szczypta soli
- Jajko do smarowania
- czarnuszka do posypania
Farsz brokułowy
- 1/2 brokuła
- 1/2 opakowania fety
- sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Farsz mięsny
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 kartonik pokrojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki oleju
- kumin, pieprz, sól, curry, chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku
Instrukcje
ciasto
- Składniki zagniatamy na sprężyste ciasto.
- Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierogi, nakładamy farsz i zlepiamy.
- Gotowe pierogi smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie sezamem/czarnuszką.
- Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min do zrumienienia.
Farsz mięsny
- Filet oczyszczamy z błonek i chrząstek i drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę.
- Jak cebulka się zeszkli dodajemy mięso.
- Smażymy mięso na złoty kolor, dodajemy przyprawy, fasolę i pomidory.
- Dusimy jeszcze ok 10-15 min.
- Farsz powinien być gęsty.
Farsz brokułowy
- Brokuł gotujemy na parze do miękkości.
- Ostudzony brokuł rozgniatamy widelcem lub blenderem i mieszamy z fetą.
- Doprawiamy.
- Jeśli feta była bardzo sucha dodajemy 1 łyżkę oliwy.