Ciasta z owocami

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

22 lipca 2016

ciasto z pianka2

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami podbiło bez wątpienia nasze podniebienia. Po raz pierwszy robiłam je dwa lub trzy lata temu, ale pamiętam do dziś, jak mąż stał z łyżeczką i wyjadał je prosto z blachy ku mojej zgrozie, bo ciasto pieczone było na przyjazd gości.

Od tamtej pory robiłam je wielokrotnie i za każdym razem kończyło się pilnowaniem ciasta, przed zbyt wczesnym spałaszowaniem go przez męża.

Ciasto jest idealne. Nie za suche, nie za mokre, nie rozpada się, dobrze się kroi i jeszcze lepiej konsumuje;) Ja robię je w okresie wakacyjnym zawsze z jagodami i malinami. Jakoś ten duet doskonale komponuje mi się w tym cieście. Ponieważ używam tych a nie innych owoców, to robię to ciasto w zasadzie jedynie w lipcu i sierpniu.  Jednak w tym roku na pewno zagości u nas jeszcze nie raz, z galaretką z czarnej porzeczki. Pasuje tutaj idealnie, aby złamać słodki smak ciasta.

Jeśli szukacie ciasta na spotkanie przy kawie, rodzinny obiad a nie próbowaliście jeszcze tego przepisu, koniecznie je zróbcie.

Ta jasna warstwa to słynna warstwa budyniowo-piankowa. Po raz pierwszy robiłam takie cudo i przyznam szczerze, że sprawdza się doskonale i wykorzystam na pewno ją np w szarlotce.

Przepis pochodzi z mojej ukochanej strony www.mojewypieki.com , gdzie Dorotka robi je z malinami, ja jednak upieram się na zestawieniu maliny + jagody 😉

ciasto z pianka 3

Ciasto możecie dodatkowo posypać cukrem pudrem, ale ja zwykle tego nie robię.

Ciasto może zamrożone dzień wcześniej i jedynie wyjmujemy je do starcia w dniu pieczenia, aby zaserwować gościom świeżutki placek.

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Składniki

    Ciasto
  • 2- 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
    Pianka
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 budynie waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
  • 1/2 szkl. oleju
    Owoce
  • 500 g owoców (maliny, jagody, borówka amerykańska)

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z podanych składników zagnieść ciasto szybko ciasto.
  • Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się nie klei, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody.
  • Ciasto dzielimy na dwie części - mniej więcej 40% i 60 % ( u mnie jak wyjdzie, jedna większa, druga mniejsza).
  • Zamrażamy min. na ok 1h.
  • Blachę wysmarować tłuszczem.
  • Na blachę ścieramy większą część zamrożonego ciasta.
  • Rozkładamy je po całym dnie i lekko dociskamy.
  • Podpiekamy spód w 190 stopniach ok 15-20 min.
  • Na podpieczony spód wykładamy piankę.
  • Na piankę układamy owoce. Jeśli używamy malin, układamy je otworkiem do góry.
  • Delikatnie wpychamy łopatką owoce w piankę.
  • Na wierzch ścieramy pozostałe kruche ciasto.
  • Pieczemy do zrumienienia góry - ok 30 min.
    Pianka
  • Białka ubijamy.
  • Dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając na wysokich obrotach.
  • Dodajemy proszek budyniowy.
  • Wolniutko wlewamy olej cały czas miksując
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/kruche-ciasto-owocami-budyniowa-pianka/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *