Ciasta z owocami

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

22 lipca 2016

ciasto z pianka2

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami podbiło bez wątpienia nasze podniebienia. Po raz pierwszy robiłam je dwa lub trzy lata temu, ale pamiętam do dziś, jak mąż stał z łyżeczką i wyjadał je prosto z blachy ku mojej zgrozie, bo ciasto pieczone było na przyjazd gości.

Od tamtej pory robiłam je wielokrotnie i za każdym razem kończyło się pilnowaniem ciasta, przed zbyt wczesnym spałaszowaniem go przez męża.

Ciasto jest idealne. Nie za suche, nie za mokre, nie rozpada się, dobrze się kroi i jeszcze lepiej konsumuje;) Ja robię je w okresie wakacyjnym zawsze z jagodami i malinami. Jakoś ten duet doskonale komponuje mi się w tym cieście. Ponieważ używam tych a nie innych owoców, to robię to ciasto w zasadzie jedynie w lipcu i sierpniu.  Jednak w tym roku na pewno zagości u nas jeszcze nie raz, z galaretką z czarnej porzeczki. Pasuje tutaj idealnie, aby złamać słodki smak ciasta.

Jeśli szukacie ciasta na spotkanie przy kawie, rodzinny obiad a nie próbowaliście jeszcze tego przepisu, koniecznie je zróbcie.

Ta jasna warstwa to słynna warstwa budyniowo-piankowa. Po raz pierwszy robiłam takie cudo i przyznam szczerze, że sprawdza się doskonale i wykorzystam na pewno ją np w szarlotce.

Przepis pochodzi z mojej ukochanej strony www.mojewypieki.com , gdzie Dorotka robi je z malinami, ja jednak upieram się na zestawieniu maliny + jagody 😉

ciasto z pianka 3

Ciasto możecie dodatkowo posypać cukrem pudrem, ale ja zwykle tego nie robię.

Ciasto może zamrożone dzień wcześniej i jedynie wyjmujemy je do starcia w dniu pieczenia, aby zaserwować gościom świeżutki placek.

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *