Boże Narodzenie | Ciasta z kremem | Wielkanoc

Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy

6 kwietnia 2016

tort orzechowy

To chyba pierwszy tort na blogu 😉 Tort orzechowy z kremem na bazie serka mascarpone, chałwy i kawy. Krem zdecydowanie lżejszy niż popularne kremy maślane, można więc cieszyć się jego smakiem bez większych wyrzutów sumienia.

Jeśli nie lubicie chałwy, można spokojnie ją pominąć przy robieniu kremu. U mnie wystąpiła tylko z tego względu, że mąż ma właśnie fazę na chałwę;)

Tort nie jest słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową.

Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek.

tort3

W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki.

Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania. To on wraz z kremem robi ciasto. Nie bójmy się zatem nasączać porządnie blatów ciasta. Nie ma nic gorszego od suchego ciasta z kremem 🙁

Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. U nas bez problemu wytrzymał w lodówce 6 dni.

tort chałwowy

Tort orzechowy z kremem mascarpone i chałwą

Tort orzechowy z kremem mascarpone i chałwą

Składniki

    Krem
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g chałwy
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • 200 g kremówki
  • 100 g cukru pudru
    Ciasto
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 150 g mąki pszennej tortowej (dałam zwykłą 550)
  • 250 g orzechów włoskich zmielonych
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
    Do nasączenia
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 2 łyżki wódki/ amaretto

Sposób przygotowania

    Do nasączania
  • Kawę zaparzamy, dodajemy alkohol i odstawiamy do ostygnięcia
    Ciasto
  • Białka ubijamy z solą na sztywno.
  • Ubijając dodajemy porcjami cukier, żółtka i proszek do pieczenia.
  • Dodać mąkę i wymieszać.
  • Dodać orzechy i wymieszać tym razem delikatnie łyżką.
  • Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną. pieczemy w 170 stopniach ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę i dwukrotnie upuszczamy ją na blat/ziemię z wysokości ok 50-60 cm. Odstawiamy blachę do piekarnika do ostygnięcia.
    Krem
  • Mascarpone ubijamy z cukrem na puch.
  • Chałwę rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki.
  • Do mascarpone dodajemy Śnieżkę i kremówkę miksujemy.
  • Na koniec dodajemy chałwę czy też cukierki czekoladowe i delikatnie mieszamy
  • Tort przekrawamy na 3 blaty. Każdy blat dokładnie nasączamy, szczególnie przy bokach. BLaty smarujemy kremem. Dowolnie ozdabiamy.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/tort-orzechowy-kremem-chalwowym/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *