Boże Narodzenie | Ciasta z kremem

Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami

10 grudnia 2015

orzechowiec3

To chyba ciasto, które doskonale zna większość osób. Blaty ciasta miodowego przełożone kremem budyniowym z warstwą orzechów w miodzie na górze.

Mi nieodmiennie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, chociaż u mnie w rodzinie występowało jako „Placek Czeski” – bez wartswy orzechów. Mama piekła go w tortownicy pod koniec listopada, kiedy tata miał imieniny. Blaty ciasta trzymane były w torbie foliowej na szafce i mogły tam leżeć bardzo długo bez uszczerbku na smaku. Potem tylko nasączenie i przełożenie masą i ciacho było gotowe. A, że od imienin taty, do Barbórki (mama), był rzut beretem a od Barbórki do Świąt… też blisko, w mojej pamięci to ciasto Bożonarodzeniowe i kropka 😉

Ale wróćmy do orzechowca. Ciasto miodowe z dodatkiem sody, a więc sam placek przypomina nieco ormiańską Marlenkę. Nie ma tutaj za to masy kajmakowej a jedynie budyniowa. Krem budyniowy wydaje mi się często zbyt ciężki i mdły w smaku. Tutaj dolałam syropu do kawy o smaku czekoladowym, ale można dodać np 3 łyżki mocnego naparu kawy czy amaretto. Dzięki syropowi, krem nie był już tak „mulisty”.

orzechowiec2

Ciasto najelpiej upiec dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Dzięki czemu blaty ciasta dobrze nasiąkną i wchłoną krem.

Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami

Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami

Składniki

    Ciasto
  • 3-3,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 200 gr masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu gryczanego
    Warstwa orzechowa
  • 300 gr orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 gr masła
    Krem
  • 3/4 l mleka
  • 2 budynie (na 0,5l mleka)
  • 4 łyżki cukru
  • 200 gr masła
  • 3 łyżki syropu do kawy/naparu kawy/amaretto

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto, zaczynając od 3 szklanek mąki.
  • Jeśli ciasto jest bardzo lepkie, podsypujemy mąką.
  • Ciasto dzielimy na 3 części.
  • Każdą część wałkujemy na cienki placek.
  • 2 blaty pieczemy na pergaminie do pieczenia przez ok 20 min w 180 stopniach.
  • Na 3. blat przed włożeniem do piekarnika wykładamy masę orzechową.
    Warstwa orzechowa
  • Orzechy siekamy lub rozdrabniamy tłuczkiem (ja lubię jak są grubsze wyczuwalne dobrze fragmenty orzechów niż sieczka z maszyny)
  • W rondelku rozpuszczamy miód, cukier, cukier waniliowy i tłuszcz i co jakiś czas mieszamy.
  • Dorzucamy orzechy i dokładnie mieszamy, aby orzechy były całe obklejone masą.
  • Orzechy wykładamy na jeden z blatów.
    Krem
  • Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Możemy oczywiście sami przygotować budyń.
  • Do gorącego budyniu wkładamy posiekane masło i mieszamy do rozpuszczenia.
  • Dodajemy syrop/kawę/alkohol i również mieszamy.
  • Blaty smarujemy obficie kremem.
  • Na górze ciasta umieszczamy blat z warstwą orzechów.
  • Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
  • Najlepiej jeść dopiero drugiego dnia, kiedy ciasto nasiąknie kremem.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/orzechowiec-ciasto-miodowe-z-orzechami/
  orzechowiec3

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *