Boże Narodzenie | Ciasta z kremem | Inne

Marlenka – ormiańskie ciasto miodowe

19 listopada 2015

ciasto marlenka przepis

Z Marlenką pierwszy raz poznałyśmy się w krakowskiej kawiarnii. Bo Marlenka to słodka dziewczyna jest 😉 . W smaku przypominała mi nieco placek czeski pieczony niegdyś przez moją mamę lub orzechowca. Miodowe ciasto warstwowe, przekładane kremem. Krem z dnia na dzień przesiąka w ciasto i powoduje, że z wiekiem, Marlenka smakuje lepiej 😉 Ale Marlenka jak to kobieta, miała w sobie coś jeszcze…

Ten smak osiadł na języku i kazał szukać Marlenki. Jeśli byłaby ona prosto dostępna w sklepach, pewnie nie chwyciłabym się za jej pieczenie. Jednak po Marlence ni widu ni słychu. Można ją zamówić u przedstawiciela handlowego za niemałą kwotę, o wysyłce nie wspominając.

W naturze Marlenka występuje w wersji czekoladowej lub orzechowej.

Ciasto zupełnie nie jest znane w centralnej lub północnej Polsce, więc pewnie duża część z Was go nie zna.

I tak przyszło mi szperać w sieci wposzukiwaniu przepisu. Próbowałam 3 różnych przepisów, jednak przepis Oli i jej mamy stąd, najbardziej w smaku przypominał mi Marlenkę.

marlenka przepis

Ciasto jest baaaardzo słodkie, dzięki czemu nie zjecie go dużo. No dobrze, pewnie zjecie go dużo, bo jest pyszne i ciężko się od niego oderwać i mało kto kończy na jednym kawałku.

Ciasto najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej i posmarować kremem do nasiąknięcia. Ważne, aby nie przepiec poszczególnych blatów, bo dłużej zajmie przechodzenie kremu w placki i ciasto nie będzie aż tak rozpływało się w ustach. Wiem, co mówię 😉 mniam, mniam 😉

Z ciastem należy pracować póki jest ciepłe, bo wtedy najlepiej rozwałkować je na cieniutkie placki. Ja wałkuję pierwszy placek, wkładam go do piekarnika i od razu wałkuję kolejne, kładąc je na papierach do pieczenia. Wyjęte placki kładziemy na równej powierzchni. Jeśli położymy placki na czymś  nierównym, odkształcą się.

Ciasto ormiańskie marlenka przepis

Ciasto przekładamy kremem i odcinamy nadmiarowe fragmenty ciasta. Część z nich używamy jako posypkę na wierzch a część, szczególnie tą większą, możemy zjeść z dżemem lub same 😉

miodowe ciasto z kremem


Marlenka – ormiańskie ciasto miodowe

Marlenka – ormiańskie ciasto miodowe

Składniki

    Ciasto
  • 600 gramów mąki pszennej
  • 120 gramów masła
  • 250 gramów cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 duże jajka
    Krem
  • Puszka masy kajmakowej
  • 1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
  • 250 gramów masła 82%, w temperaturze pokojowej
  • pół litra mleka
  • 3 łyżki cukru (pominęłam)
  • Do ozdobienia:
  • 3 kostki czekolady
  • 4 orzechy włoskie
  • resztki ciasta

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Do garnka wkładamy miód, cukier i masło.
  • Rozpuszczamy składniki.
  • W kubku mieszamy sodę z octem.
  • Dodajemy od razu sodę do miodu, cukru i masła.
  • Masa powinna zmienić kolor na jasnobrązowy.
  • Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia (5-10 min).
  • Wbijamy do ciepłej jeszcze masy jajka i szybko mieszamy trzepaczką lub mikserem.
  • Uważamy, żeby jajka się nie ścięły .
  • Do masy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
  • Uwaga, należy wszystkie czynności wykonać, póki ciasto jest ciepłe a więc plastyczne.
  • Po ostygnięciu, ciężko będzie je rozwałkować.
  • Ciasto dzielimy na 5-6 porcji i każdą rozwałkowujemy na posypanym mąką papierze do pieczenia na cieniutki placek.
  • Placki nie musza być idealnie równe.
  • Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach, do koloru złotego.
  • Dotknięte palcem ciasto będzie się lekko uginać.
  • Placki przekładamy kremem, nadmiar ciast obcinając nożem.
  • Górny placek smarujemy kremem i ścieramy na niego nadmiar ciasta, kilka kostek czekolady i kilka orzechów włoskich.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/marlenka-ormianskie-ciasto-miodowe/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *