Marlenka – ormiańskie ciasto miodowe

ciasto marlenka przepis

Z Marlenką pierwszy raz poznałyśmy się w krakowskiej kawiarnii. Bo Marlenka to słodka dziewczyna jest 😉 . W smaku przypominała mi nieco placek czeski pieczony niegdyś przez moją mamę lub orzechowca. Miodowe ciasto warstwowe, przekładane kremem. Krem z dnia na dzień przesiąka w ciasto i powoduje, że z wiekiem, Marlenka smakuje lepiej 😉 Ale Marlenka jak to kobieta, miała w sobie coś jeszcze…

Ten smak osiadł na języku i kazał szukać Marlenki. Jeśli byłaby ona prosto dostępna w sklepach, pewnie nie chwyciłabym się za jej pieczenie. Jednak po Marlence ni widu ni słychu. Można ją zamówić u przedstawiciela handlowego za niemałą kwotę, o wysyłce nie wspominając.

W naturze Marlenka występuje w wersji czekoladowej lub orzechowej.

Ciasto zupełnie nie jest znane w centralnej lub północnej Polsce, więc pewnie duża część z Was go nie zna.

I tak przyszło mi szperać w sieci wposzukiwaniu przepisu. Próbowałam 3 różnych przepisów, jednak przepis Oli i jej mamy stąd, najbardziej w smaku przypominał mi Marlenkę.

marlenka przepis

Ciasto jest baaaardzo słodkie, dzięki czemu nie zjecie go dużo. No dobrze, pewnie zjecie go dużo, bo jest pyszne i ciężko się od niego oderwać i mało kto kończy na jednym kawałku.

Ciasto najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej i posmarować kremem do nasiąknięcia. Ważne, aby nie przepiec poszczególnych blatów, bo dłużej zajmie przechodzenie kremu w placki i ciasto nie będzie aż tak rozpływało się w ustach. Wiem, co mówię 😉 mniam, mniam 😉

Z ciastem należy pracować póki jest ciepłe, bo wtedy najlepiej rozwałkować je na cieniutkie placki. Ja wałkuję pierwszy placek, wkładam go do piekarnika i od razu wałkuję kolejne, kładąc je na papierach do pieczenia. Wyjęte placki kładziemy na równej powierzchni. Jeśli położymy placki na czymś  nierównym, odkształcą się.

Ciasto ormiańskie marlenka przepis

Ciasto przekładamy kremem i odcinamy nadmiarowe fragmenty ciasta. Część z nich używamy jako posypkę na wierzch a część, szczególnie tą większą, możemy zjeść z dżemem lub same 😉

miodowe ciasto z kremem


Marlenka – ormiańskie ciasto miodowe

Marlenka – ormiańskie ciasto miodowe

Składniki

    Ciasto
  • 600 gramów mąki pszennej
  • 120 gramów masła
  • 250 gramów cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 duże jajka
    Krem
  • Puszka masy kajmakowej
  • 1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
  • 250 gramów masła 82%, w temperaturze pokojowej
  • pół litra mleka
  • 3 łyżki cukru (pominęłam)
  • Do ozdobienia:
  • 3 kostki czekolady
  • 4 orzechy włoskie
  • resztki ciasta

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Do garnka wkładamy miód, cukier i masło.
  • Rozpuszczamy składniki.
  • W kubku mieszamy sodę z octem.
  • Dodajemy od razu sodę do miodu, cukru i masła.
  • Masa powinna zmienić kolor na jasnobrązowy.
  • Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia (5-10 min).
  • Wbijamy do ciepłej jeszcze masy jajka i szybko mieszamy trzepaczką lub mikserem.
  • Uważamy, żeby jajka się nie ścięły .
  • Do masy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
  • Uwaga, należy wszystkie czynności wykonać, póki ciasto jest ciepłe a więc plastyczne.
  • Po ostygnięciu, ciężko będzie je rozwałkować.
  • Ciasto dzielimy na 5-6 porcji i każdą rozwałkowujemy na posypanym mąką papierze do pieczenia na cieniutki placek.
  • Placki nie musza być idealnie równe.
  • Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach, do koloru złotego.
  • Dotknięte palcem ciasto będzie się lekko uginać.
  • Placki przekładamy kremem, nadmiar ciast obcinając nożem.
  • Górny placek smarujemy kremem i ścieramy na niego nadmiar ciasta, kilka kostek czekolady i kilka orzechów włoskich.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/marlenka-ormianskie-ciasto-miodowe/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany