Boże Narodzenie | Ciasta z kremem

Miodownik z kremem z kaszą manną

13 grudnia 2018

Miodownik z kremem, to obowiązkowa pozycja na mojej liście wypieków grudniowych. Jak kiedyś wam pisałam, u mnie w domu mama co roku piekła placek czeski, czyli coś na wzór miodownika, jednak koniecznie w tortownicy. Placki ciasta leżakowały na górze szafki nawet kilka tygodni. Tuż przed imieninami taty, mama przekładała blaty kremem lub kremem i dżemem. 

Ten placek czeski, to była zapowedź zbliżających się Świąt. 

Ale wróćmy do miodownika. Smak ciasta zależy od użytego miodu. Ja zawsze dodaję miód gryczany, bo lubimy wyrazisty smak. Ciemny miód, to również ciemniejszy kolor ciasta. Jeśli preferujecie łagodniejsze smaki, to użyjcie np. miodu wielokwiatowego.

miodownik z kremem z kaszy manny

Ważne również, aby nie przepiec placków. Długo pieczone placki=twarde placki 😉 Z dzieciństwa pamiętam, jak mama nasączała placek czeski, aby był miękki. W naszym miodowniku, o ile nie przepieczemy blatów, to krem załatwia całą robotę. 

Samo ciasto im dłużej leży, tym jest lepsze, bo tworzy spójniejszą całość. Przechowujemy je w lodówce, u mnie dłużej niż 4 dni nie wytrzymało, więc nie wiem jak długo bezpiecznie możecie je trzymać 😉 

Wierzch miodownika smarujemy polewą czekoladową, ale jeśli ktoś nie lubi, można posypać cukrem pudrem, przesmarować kremem lub polukrować. Wierzch posypujemy płatkami migdałów lub dekorujemy orzechami włoskimi.

Po raz pierwszy robiłam krem na bazie kaszy manny. Nie wiedziałam za bardzo czego się smakowo spodziewać, czy nie będzie zbyt mulisty. Miłe zaskoczenie, bo krem jest wyrazisty i zdecydowanie lżejszy od tego popularnego budyniowego. Na pewno sięgne po niego nie raz jeszcze.

Jeśli macie za mało kremu, śmiało ciasto możecie przesmarować dżemem. 

Możecie piec blaty w blachach, ale ja wolę piec je luzem i potem dociąć do finalnego kształtu. Te odcięte części ciasta mielę w blenderze lub ścieram na tarce i mam smaczną posypkę do ciast czy deserów.

Ciasto możecie upiec nawet 2-3 tygodnie wcześniej, a 2 dni przed Świętami wystarczy przełożyć blaty kremem. Miodownik najlepszy jest na 2-3 dzień, kiedy ciasto jest spójne.

Przepis znleziony w Przepisach Czytelników z zeszłego roku, z lekkimi modyfikacjami.

Miodownik z kremem z kaszy manny

Pyszne i aromatyczne ciasto rozpływające się w ustach.
Keyword: boże narodzenie, ciasto, ciasto z kremem, miodownik

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki miodu dałam gryczany
  • bakalie do przybrania opcjonalnie

Krem

  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka soku z cytryn
  • kilka kropel ulubionego aromatu

Polewa

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki margaryny

Wykonanie

Ciasto

  • Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy na stolnicę.
  • Dodajemy cukier, miód, jajka i posiekane masło.
  • Ciasto zagnieść i podzielić na 4 blaty.
  • Piec w 180 stopniach ok 15 min, aż ciasto nabierze ładnego koloru, ale nie będzie mocno brązowe.

Krem

  • Mleko zagotowujemy z cukrem w garnku.
  • Dodajemy kaszę manną i gotujemy do bardzo gęstej konsystencji.
  • Masę pozostawiamy do ostygnięcia.
  • W misce ubijamy masło i dodajemy po łyżce schłodzoną masę. Dodajemy aromat i sok z cytryny.
  • Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta.

Polewa

  • Składniki polewy zagotować mieszając. 
  • Odstawić do lekkiego ostudzenia. Polewą posmarować ciasto.
Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *