Boże Narodzenie | Ciasta ucierane

Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy!

8 grudnia 2017

Nie macie czasu na pieczenie? A może uważacie, że nie macie umiejętności? To przepis dla Was. Ciasto robi się szybciutko. Jest puszyste, pachnące, wilgotne. Rewelacyjne w smaku. Mimo, że to piernik marchewkowy, marchewki w ogóle w środku nie czuć. Co tam, musiałam specjalnie wyszukiwać ją w cieście i pokazywać mojemu panu mężowi, bo nie był w stanie uwierzyć, jak pyszne ciasto może wyjść z marchewką.

Oczywiście, możecie je ozdobić tak jak lubicie. Ja wyjątkowo użyłam polewy z gorzkiej czekolady. Możecie przełożyć piernik powidłami, najlepiej takimi z nutką kwaskowości.

Piernik w smaku nie jest zbyt słodki. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, to możecie dodać więcej cukru np. 1,5 szklanki, a zdrowiej będzie dodać np żurawinę suszoną do środka. Możecie też zrobić polewę z mlecznej czekolady a nie gorzkiej.

Kolejny plus, że ciasto naprawdę szybko się robi. W czasie kiedy mój mikser ubijał jajka z cukrem a potem mieszał pozostałe składniki, ja obrałam i starłam marchew. Cała produkcja piernika, bez pieczenia zajęła coś koło 7 minut.  Jeśli najdzie Was na piernik tuż przed Świętami, to bardzo polecam ten przepis. Według pana męża, jeden z najlepszych pierników jakie jadł, a jadł ich dużo, więc możecie mu zaufać 😉

Jeśli dodam, że w czasie pieczenia niesamowicie pachnie w kuchni. Pachnie, nazywajmy rzeczy po imieniu, Świętami.

 

Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy!

Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy!

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,25 szkl. oleju
  • 2/3 szklanki bakalii
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 większe marchewki
    Polewa
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 75g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • Suche składniki mieszamy w misce.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
  • Suche składniki dodajemy do masy jajecznej.
  • Miksujemy.
  • Dolewamy wolnym strumieniem olej, cały czas mieszając.
  • Dodajemy marchewkę i bakalie.
  • Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką.
  • Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.
    Polewa
  • W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i śmietaną, cały czas mieszając.
  • Smarujemy polewą ciasto po ostygnięciu.
  • Możemy wierzch dowolnie przybrać bakaliami
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/szybki-prosty-piernik-marchewkowy-najlepszy/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *