Nie macie czasu na pieczenie? A może uważacie, że nie macie umiejętności? To przepis dla Was. Ciasto robi się szybciutko. Jest puszyste, pachnące, wilgotne. Rewelacyjne w smaku. Mimo, że to piernik marchewkowy, marchewki w ogóle w środku nie czuć. Co tam, musiałam specjalnie wyszukiwać ją w cieście i pokazywać mojemu panu mężowi, bo nie był w stanie uwierzyć, jak pyszne ciasto może wyjść z marchewką.
Oczywiście, możecie je ozdobić tak jak lubicie. Ja wyjątkowo użyłam polewy z gorzkiej czekolady. Możecie przełożyć piernik powidłami, najlepiej takimi z nutką kwaskowości.
Piernik w smaku nie jest zbyt słodki. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, to możecie dodać więcej cukru np. 1,5 szklanki, a zdrowiej będzie dodać np żurawinę suszoną do środka. Możecie też zrobić polewę z mlecznej czekolady a nie gorzkiej.
Kolejny plus, że ciasto naprawdę szybko się robi. W czasie kiedy mój mikser ubijał jajka z cukrem a potem mieszał pozostałe składniki, ja obrałam i starłam marchew. Cała produkcja piernika, bez pieczenia zajęła coś koło 7 minut. Jeśli najdzie Was na piernik tuż przed Świętami, to bardzo polecam ten przepis. Według pana męża, jeden z najlepszych pierników jakie jadł, a jadł ich dużo, więc możecie mu zaufać 😉
Jeśli dodam, że w czasie pieczenia niesamowicie pachnie w kuchni. Pachnie, nazywajmy rzeczy po imieniu, Świętami.
Składniki
- 4 jajka
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczy
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szkl. mąki chlebowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,25 szkl. oleju
- 2/3 szklanki bakalii
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 3 większe marchewki
Polewa
- 2 łyżki masła
- 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 75g gorzkiej czekolady
Instrukcje
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Suche składniki mieszamy w misce.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
- Suche składniki dodajemy do masy jajecznej.
- Miksujemy.
- Dolewamy wolnym strumieniem olej, cały czas mieszając.
- Dodajemy marchewkę i bakalie.
- Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką.
- Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.
Polewa
- W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i śmietaną, cały czas mieszając.
- Smarujemy polewą ciasto po ostygnięciu.
- Możemy wierzch dowolnie przybrać bakaliami
Przepiękny ten piernik:)
Pycha! U mnie też dziś piernik marchewkowy:)