Boże Narodzenie | Ciasta ucierane

Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy!

8 grudnia 2017

Nie macie czasu na pieczenie? A może uważacie, że nie macie umiejętności? To przepis dla Was. Ciasto robi się szybciutko. Jest puszyste, pachnące, wilgotne. Rewelacyjne w smaku. Mimo, że to piernik marchewkowy, marchewki w ogóle w środku nie czuć. Co tam, musiałam specjalnie wyszukiwać ją w cieście i pokazywać mojemu panu mężowi, bo nie był w stanie uwierzyć, jak pyszne ciasto może wyjść z marchewką.

Oczywiście, możecie je ozdobić tak jak lubicie. Ja wyjątkowo użyłam polewy z gorzkiej czekolady. Możecie przełożyć piernik powidłami, najlepiej takimi z nutką kwaskowości.

Piernik w smaku nie jest zbyt słodki. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, to możecie dodać więcej cukru np. 1,5 szklanki, a zdrowiej będzie dodać np żurawinę suszoną do środka. Możecie też zrobić polewę z mlecznej czekolady a nie gorzkiej.

Kolejny plus, że ciasto naprawdę szybko się robi. W czasie kiedy mój mikser ubijał jajka z cukrem a potem mieszał pozostałe składniki, ja obrałam i starłam marchew. Cała produkcja piernika, bez pieczenia zajęła coś koło 7 minut.  Jeśli najdzie Was na piernik tuż przed Świętami, to bardzo polecam ten przepis. Według pana męża, jeden z najlepszych pierników jakie jadł, a jadł ich dużo, więc możecie mu zaufać 😉

Jeśli dodam, że w czasie pieczenia niesamowicie pachnie w kuchni. Pachnie, nazywajmy rzeczy po imieniu, Świętami.

 

Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy!

Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy!

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,25 szkl. oleju
  • 2/3 szklanki bakalii
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 większe marchewki
    Polewa
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 75g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • Suche składniki mieszamy w misce.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
  • Suche składniki dodajemy do masy jajecznej.
  • Miksujemy.
  • Dolewamy wolnym strumieniem olej, cały czas mieszając.
  • Dodajemy marchewkę i bakalie.
  • Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką.
  • Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.
    Polewa
  • W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i śmietaną, cały czas mieszając.
  • Smarujemy polewą ciasto po ostygnięciu.
  • Możemy wierzch dowolnie przybrać bakaliami
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/szybki-prosty-piernik-marchewkowy-najlepszy/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *