Ciasta ucierane

Razowy piernik żytni

23 listopada 2016

Po raz pierwszy piekłam piernik żytni, a do tego żytni razowy. Nie wiedziałam czego się spodziewać. Wiem, jaka duża różnica jest np. w pieczeniu chleba z użyciem mąki pszennej a żytniej. Tutaj, kompletnie nie wiedziałam co otrzymam.

Przyznam, że wynik bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Do pieczenia używamy mąki razowej żytniej, czyli jest to zdecydowanie zdrowszy wariant ciasta niż ten pieczony z mąki pszennej 550. Piernik doskonały jest po ok 3-4 dniach, kiedy to ciasto zmięknie, przesiąknie aromatem dżemu. Piernik jest wtedy bardzo „piernikowy” i po prostu rozpływa się w ustach 😉 Przechowywanie bardzo mu służy. Ja trzymam zawinięty piernik w papier do pieczenia, ale dodatkowo możecie owinąć go w folię.

Dawno nie jadłam tak pysznego piernika, więc pewnie bez wahania, zrobię go na Święta. Jeszcze ten rozchodzący się w powietrzu zapach mieszanki przypraw do piernika, który zawsze przywołuje mi na myśl Święta.

Dużo daje przekładanie piernika, zresztą takie lubimy najbardziej. Ja tym razem przełożyłam go dżemem z aronii z dodatkiem jabłek, ale przyda się tutaj każdy kwaskowy dżem.

Polewa nie wyszła mi idealna, bo testowałam do niej zakupioną właśnie czekoladę do gotowania, tak więc nie wygląda ładnie i raczej będę na przyszłość ratować się zwykłą tradycyjną polewą czekoladową. Nie zmienia to faktu, że piernik smakuje doskonale a co ważne, można go zrobić kilka dni przed Świętami i potem nie stać niepotrzebnie w kuchni.

Przepis pochodzi ze strony http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/ , ale zrobiłam tutaj małe modyfikacje – nie dodałam migdałów, za to dorzuciłam orzechy, które jak dla mnie w porządnym pierniku być muszą i dodałam polewę oraz przełożenie, z tych samych względów 😉

Ogólnie, piekąc ten piernik nie doczytałam momentu dodawania masła i musiałam wyciągać piernik z blaszki, mieszać wszystko raz jeszcze i piernik powędrował znów do blaszki 😉 Jak na takie podróże, to wyszedł rewelacyjny.

Razowy piernik żytni

Razowy piernik żytni

Składniki

  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g mielonych migdałów (nie dałam)
  • 200 g miodu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • garść orzechów włoskich + kilka orzechów do przybrania
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ulubiony dżem do przełożenia
  • dowolna polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, migdałami i przyprawą do piernika.
  • 2. Masło rozpuszczamy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • 3. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • 4. Dodajemy miód wymieszany z masłem. miksujemy.
  • 5. Dodajemy suche składniki.
  • 6. Pieczemy ok 50 minut w 180°C
  • Piernik po wystudzeniu przekroić i przełożyć dżemem i polać polewą.
  • Ozdobić orzechami.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/razowy-piernik-zytni/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *