Ciasta ucierane

Razowy piernik żytni

23 listopada 2016

Po raz pierwszy piekłam piernik żytni, a do tego żytni razowy. Nie wiedziałam czego się spodziewać. Wiem, jaka duża różnica jest np. w pieczeniu chleba z użyciem mąki pszennej a żytniej. Tutaj, kompletnie nie wiedziałam co otrzymam.

Przyznam, że wynik bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Do pieczenia używamy mąki razowej żytniej, czyli jest to zdecydowanie zdrowszy wariant ciasta niż ten pieczony z mąki pszennej 550. Piernik doskonały jest po ok 3-4 dniach, kiedy to ciasto zmięknie, przesiąknie aromatem dżemu. Piernik jest wtedy bardzo “piernikowy” i po prostu rozpływa się w ustach 😉 Przechowywanie bardzo mu służy. Ja trzymam zawinięty piernik w papier do pieczenia, ale dodatkowo możecie owinąć go w folię.

Dawno nie jadłam tak pysznego piernika, więc pewnie bez wahania, zrobię go na Święta. Jeszcze ten rozchodzący się w powietrzu zapach mieszanki przypraw do piernika, który zawsze przywołuje mi na myśl Święta.

Dużo daje przekładanie piernika, zresztą takie lubimy najbardziej. Ja tym razem przełożyłam go dżemem z aronii z dodatkiem jabłek, ale przyda się tutaj każdy kwaskowy dżem.

Polewa nie wyszła mi idealna, bo testowałam do niej zakupioną właśnie czekoladę do gotowania, tak więc nie wygląda ładnie i raczej będę na przyszłość ratować się zwykłą tradycyjną polewą czekoladową. Nie zmienia to faktu, że piernik smakuje doskonale a co ważne, można go zrobić kilka dni przed Świętami i potem nie stać niepotrzebnie w kuchni.

Przepis pochodzi ze strony https://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/ , ale zrobiłam tutaj małe modyfikacje – nie dodałam migdałów, za to dorzuciłam orzechy, które jak dla mnie w porządnym pierniku być muszą i dodałam polewę oraz przełożenie, z tych samych względów 😉

Ogólnie, piekąc ten piernik nie doczytałam momentu dodawania masła i musiałam wyciągać piernik z blaszki, mieszać wszystko raz jeszcze i piernik powędrował znów do blaszki 😉 Jak na takie podróże, to wyszedł rewelacyjny.

 

 

Only registered users can comment.

    1. Przekładamy jak najwcześniej. Ciasto przesiąknie ładnie aromatem dżemu, smaki się połączą. Taki piernik jest najlepszy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *