Babki | Ciasta ucierane

Babka majonezowa z nutką cytryny

26 lutego 2016
Jump to recipe

babka majonezowaBabka to ciasto, które nieodmiennie kojarzy się z Wielkanocą. Właściwie tylko wtedy używam foremki w kształcie babki, chociaż przyznam, że chyba muszę to zmienić.

Nie przepadam za babami drożdżowymi. Jeśli dobrze jej nie zrobisz, to będzie sucha. A mało kto, potrafi zrobić dobrą babkę wielkanocną, która mi zasmakuje 😉

Jeśli więc masz podobne gusta do moich, albo boisz się ciasta  drożdżowego, to ten przepis jest dla Ciebie. Babka majonezowa jest bardzo prosta do wykonania, więc każdy podoła temu zadaniu.

Może to będą pierwsze Twoje Święta z własną babką?

Ja dość często piekę to ciasto, nawet nie w formie babki a zwykłej keksówce. Tłuszcz w cieście zastąpiony jest tutaj majonezem, dzięki któremu ciasto dłużej pozostaje świeże. Takie ciasto w zwykłej foremce, sprawdzi się jako ciacho do kawy na spotkanie z przyjaciółmi.

babka

Bardzo dobrze współgra tutaj cytrynowa nutka, dzięki której ciasto nie jest mdłe.

babka4

Ciasto w środku jest bardzo puszyste i nie musimy się bać, że babka nam nie wyrośnie lub wyjdzie zakalec.

Ważnym aspektem jest też temperatura wszystkich składników – pokojowa. Jajka lepiej wyjąć trochę wcześniej, żeby się ociepliły.

Only registered users can comment.

    1. Przepraszam, jakoś zaginął w boju ten proszek do pieczenia. Tak, dodajemy 3 płaskie łyżeczki. Przepis poprawiony. Jeszcze raz przepraszam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *