Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i masą serową na oleju bez wyrastania

10 sierpnia 2017

Nie wiem co na mnie siadło w tym roku, ale rządzą u nas ciasta z owocami. I w sumie dobrze, bo kiedy je piec jak nie teraz. Co tam, mamy już sierpień, zaraz przyjdzie wrzesień, kiedy to królować będą jabłka i piec będziemy szarlotki pod różnymi postaciami. Jak tu nie piec ciast z owocami lata?

Padło dzisiaj na ciasto drożdżowe. Jeśli baliście się, że ciasto Wam nie wyrośnie, albo musicie zrobić ciasto szybko, to właśnie koniecznie przetestujcie ten przepis. Ciasto nie wymaga wyrastania. Mieszacie składniki, siup do blaszki i macie całkiem fajne ciasto.

Przepis na tą wersję ciasta znalazłam kiedyś w internecie, kiedy miałam makabryczną ochotę na ciasto drożdżowe, jednak nie miałam masła w domu. Pozostawał wariant użycia innego tłuszczu. Wydrukowałam zatem przepis na ciasto na oleju, wyszło bardzo dobre a olej w żaden sposób nie rzutuje na smak całości. I tak kartka z przepisem przenosiła się ze mną z mieszkania do mieszkania. Niestety nie wiem, skąd pochodzi i z jakiej strony był robiony wydruk, więc nie podaję źródła.

 Niektórzy nie lubią ciasta drożdżowego, bo twierdzą, że jest suche. I tutaj Was zadziwię. To nie jest 😉 Stoi sobie już 3 dzień i jak się je je, nie ma takiej niefajnej tarki w buzi. Nie wiem czy to dzięki warstwie sera, czy dzięki owocom. W każdym razie ciasto jest wilgotne i całkiem długo zdatne do jedzenia.

Jedyne co, to nie piekłam go dobrych kilka lat. I po raz pierwszy piekłam w wariancie z warstwą serową. Jest u mnie ciut przepieczone, co jednak nie ujmuje nic smakowi.

Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i masą serową na oleju bez wyrastania

Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i masą serową na oleju bez wyrastania

Składniki

    Ciasto
  • 6 łyżek oleju
  • 650 g mąki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 8 dkg drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • ulubiony aromat
  • szczypta soli
    Masa serowa
  • 900 g sera kanapkowo-sernikowego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Owoce na wierzch

Sposób przygotowania

  • Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy.
  • Dodajemy jajka, sól i mąkę.
  • Zacząć wyrabiać, pod koniec dodając olej i kilka kropel aromatu.
    Masa serowa
  • Składniki masy serowej wymieszać razem.
  • Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem.
  • Na ciasto wyłożyć masę serową i owoce.
  • Można posypać kruszonką.
  • Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/szybkie-ciasto-drozdzowe-owocami-masa-serowa-oleju-bez-wyrastania/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *