Racuchy klasyczne – raczuchy

racuchy

Racuchy robi się u nas w domu zwyczajowo w Wigilię i w okolicy Nowego Roku. Z tego też względu kojarzą mi się bardzo dobrze 😉 Mój tata nazywa je raczuchami i pewnie pod taką nazwą w niejednym domu również funkcjonują.

Lubią je dzieci i dorośli, bo kto by nie lubił smażonego ciasta dorżdżowego z dodatkiem skórki pomarańczowej?

racuchy drożdżowe

Myślę, że jeśli nie dbacie za bardzo o linię, to racuszki z tego przepisu zagoszczą w Waszych kuchniach częściej. W sezonie można dodawać do nich owoce (jabłka, jagody, maliny) i będą idealną kolacją czy przekąską.

racuszki

Racuchy klasyczne – raczuchy

Racuchy klasyczne – raczuchy

Składniki

    Rozczyn
  • 2 dkg drożdży
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
    Ciasto
  • 2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • skórka pomarańczowa
  • 5 dkg masła
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

    Rozczyn
  • Do naczynia wlewamy mleko.
  • Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mąkę.
  • Nie mieszamy.
  • Zostawiamy na ok 15-20 min aż drożdże zaczną pracować.
    Ciasto
  • Rozpuszczamy masło, zostawiamy do ostygnięcia.
  • Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza masłem i skórką - powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ok 5-10 min.
  • Dodajemy skórkę pomarańczową i tłuszcz i wyrabiamy kolejne 5 min.
  • Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wykładamy łyżką placuszki i smażymy do zrumienienia.
  • Wykładamy na ręcznik papierowy.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/racuchy-klasyczne-raczuchy/

racuchy

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany