Pyszne drożdżowe rogale z marmoladą, dżemem, budyniem, makiem

rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki jak i ciastka to doskonałe przekąski, takie na raz. Można złapać w dłoń i dalej gdzieś biec. Można łatwo zapakować w plecak i zabrać na wycieczkę, piknik czy do pracy.

Przepis na te rogaliki dostałam od koleżanki. Ciasto jest doskonałe, nie za suche, lekko się rozwarstwiające, co dodatkowo podkreśla smak wypieku. W środku może być dowolne nadzienie. Mądre głowy zalecają podawać rogaliki z cukrem pudrem, ale wszystko zależy od nadzienia jakie zastosujecie. Jeśli użyjecie słodkiej marmolady czy dżemu, może okazać się, że nie trzeba uzywać już cukru pudru jak u nas.

Doskonałe również na drugi dzień o ile uda Wam się nie zjeść całości w ciągu jednego dnia 😉

Pyszne drożdżowe rogale

Pyszne drożdżowe rogale

Składniki

    Rozczyn
  • 0,5 szkl mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
    Ciasto
  • 3 szkl. mąki
  • 2 jajka + 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szkl. śmietany 18%
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania

  • Mleko delikatnie podgrzewamy - ma być ciepłe ale nie gorące.
  • Wkurszamy drożdże, dodajemy cukier.
  • Odstawiamy na ok 10-20 min, aż drożdże zaczną pracować.
    Ciasto
  • Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy 2 jajka, śmietanę i rozczyn.
  • Wyrabiamy ciasto.
  • Na koniec dodajemy masło i ponownie wyrabiamy ok 10 min.
  • Ciasto wkładamy w misce do lodówki na 1-1,5h.
  • Ciasto wyjmujemy, dzielimy na 3 części.
  • Każdą część wałkujemy na okrąg i tniemy na 8 części - po przekątnych.
  • Na każdej z części kładziemy nadzienie.
  • Zwijamy rogale zaczynając od najszerszej części.
  • Rogale odkładamy na blachę wyłożoną papierem pieczeniowym na 15 min do napęcznienia.
  • Smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 do zrumienienia.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/pyszne-drozdzowe-rogale/

rogaliki z marmoladą

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany