Jesień to idealny czas na przetwory z gruszek. To właśnie pod koniec października mamy najlepsze na przetwory odmiany jak Berta, Bergamotka- twarde, jędrne owoce. Gruszki w occie to doskonały dodatek do serów czy mięs. Jeśli lubisz pikle, to musisz spróbować tego przepisu.
Owoce są słodkie, ale dzięki zastosowaniu octu, mają ostrawą nutę.
Do przygotowania gruszek wybieramy owoce twarde, idealnie jakby miały jeszcze zieloną skórkę. Gruszki zmiękną nam w czasie gotowania w zalewie.
Składniki
- 2 kg gruszek,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- kora cynamonu, goździki
Instrukcje
- Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
- W tym czasie zagotowujemy składniki zalewy.
- Dodajemy gruszki partiamy do gotującej się zalewy i gotujemy ok 20 min.
- Gruszki układamy w wyparzonych słoikach, dodajemy dodatkowo po 3 goździki na słoik.
- Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 min w piekarniku lub garnku.
© 2025 MieszamWGarnku