Pączki pieczone

pączki pieczone

To nie moja pierwsza przygoda z pieczonymi pączkami, przepisem zaczerpniętym z Kwestii Smaku. Po raz pierwszy robiłam je jakieś 2 lata temu, ale są na tyle smaczne, że co jakiś czas je powtarzam.

Te pączki nie smakują tak jak pączki smażone, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku, a tutaj jest go stosunkowo niewiele w porównaniu do wersji oryginalnej. Nie mniej, to jedne z lepszych pączków, z jakimi przyszło mi się zmierzyć. Są zdecydowanie lepsze, od większości pączków dostępnych w sklepach, o składzie nie wspominając.

Jeśli dbacie o linię a bardzo Was kusi, żeby pochłonąć pączka, to z czystym sumieniem mogę je Wam polecić.

Smak pączków w dużej mierze zależy od nadzienia oraz lukru. Ja na nadzienie wybrałam domowy dżem aroniowo-jabłkowy z dodatkiem róży z cukrem. Ponieważ za lukrem za bardzo nikt u nas nie przepada, polukrowałam je bardzo oszczędnie.

Fajnym pomysłem jest zastosowanie papilotek muffinkowych. Pałaszując takiego pieczonego pączka, nie pobrudzimy się, łatwo też formować tej samej wielkości pączki.

paczki pieczone 2

Nadziać pączki możecie również po upieczeniu. Pączki nawet po 3 dniach są naprawdę dobre.

Pączki pieczone

Pączki pieczone

Składniki

    Ciasto
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
    Lukier
  • 200 g cukru pudru
  • sok
  • sok z cytryny
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

  • Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Co ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
  • Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i sól. Dodajemy rozczyn.
  • Zarabiamy ciasto.
  • Wyrabiamy ok. 10 min rękami lub mikserem (hak)
  • Dodajemy masło pokrojone w kawałeczki i dalej wyrabiamy ok. 10 min, lub 7 min mikserem z hakiem.
  • Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok 1-1,5h.
  • Ciasto wyjmujemy na stolnicę, uderzamy dłonią i chwilkę zagniatamy.
  • W razie konieczności podsypujemy ciasto mąką.
  • Wałkujemy, wykrawamy kubkiem krążki z ciasta.
  • Na każdy z krążków nakładamy nadzienie, zlepiamy i zlepieniem do dołu kładziemy w papilotkach.
  • Odstawiamy na ok 30 min do napuszenia.
  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach ok 15 min (do zezłocenia).
  • Smarujemy lukrem i ozdabiamy skórką pomarańczy.
    Lukier
  • Mieszamy składniki lukru.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/paczki-pieczone/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany