To nie moja pierwsza przygoda z pieczonymi pączkami, przepisem zaczerpniętym z Kwestii Smaku. Po raz pierwszy robiłam je jakieś 2 lata temu, ale są na tyle smaczne, że co jakiś czas je powtarzam.
Te pączki nie smakują tak jak pączki smażone, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku, a tutaj jest go stosunkowo niewiele w porównaniu do wersji oryginalnej. Nie mniej, to jedne z lepszych pączków, z jakimi przyszło mi się zmierzyć. Są zdecydowanie lepsze, od większości pączków dostępnych w sklepach, o składzie nie wspominając.
Jeśli dbacie o linię a bardzo Was kusi, żeby pochłonąć pączka, to z czystym sumieniem mogę je Wam polecić.
Smak pączków w dużej mierze zależy od nadzienia oraz lukru. Ja na nadzienie wybrałam domowy dżem aroniowo-jabłkowy z dodatkiem róży z cukrem. Ponieważ za lukrem za bardzo nikt u nas nie przepada, polukrowałam je bardzo oszczędnie.
Fajnym pomysłem jest zastosowanie papilotek muffinkowych. Pałaszując takiego pieczonego pączka, nie pobrudzimy się, łatwo też formować tej samej wielkości pączki.
Nadziać pączki możecie również po upieczeniu. Pączki nawet po 3 dniach są naprawdę dobre.
Składniki
Ciasto
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 370 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
Lukier
- 200 g cukru pudru
- sok
- sok z cytryny
- 1 jajko do posmarowania
Instrukcje
- Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
- Co ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
- Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i sól. Dodajemy rozczyn.
- Zarabiamy ciasto.
- Wyrabiamy ok. 10 min rękami lub mikserem (hak)
- Dodajemy masło pokrojone w kawałeczki i dalej wyrabiamy ok. 10 min, lub 7 min mikserem z hakiem.
- Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok 1-1,5h.
- Ciasto wyjmujemy na stolnicę, uderzamy dłonią i chwilkę zagniatamy.
- W razie konieczności podsypujemy ciasto mąką.
- Wałkujemy, wykrawamy kubkiem krążki z ciasta.
- Na każdy z krążków nakładamy nadzienie, zlepiamy i zlepieniem do dołu kładziemy w papilotkach.
- Odstawiamy na ok 30 min do napuszenia.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach ok 15 min (do zezłocenia).
- Smarujemy lukrem i ozdabiamy skórką pomarańczy.
Lukier
- Mieszamy składniki lukru.
Ile paczkow wychodzi z podanej ilosci skladnikow?
Wyjdzie 16-18 pączków, w zależności od wielkości