Ciasta drożdzowe | Sylwester

Pączki domowe

3 lutego 2016

paczki1

Kto nie lubi pączków? Ja nie znam takich osób. Co prawda od jakiś 4 lat nie obchodzę Tłustego Czwartku, ale w tym roku zawitają do nas goście i nieco się to zmieni 😉

Pewnie znacie kilka rodzajów pączków. Mnogość nadzienia też może przyprawić o ból głowy. Dla mnie jednak pączek jest jeden. Ma mieć lukier i w środku nadzienie z róży. Bita śmietana czy adwokat w pączku? Dla mnie to profanacja. Nie uznaję pączków z marketów, które nawet nie przypominają pączka. Te sypane cukrem pudrem to dla mnie też podróbki. Prawdziwy pączek kojarzy mi się a jakże, z dzieciństwem. W ciemnym, mocno wysmażonym pączkiem z lukrem. To nie były pączki domowe, ale kupne, czyli cukiernie też potrafiły robić dobre pączki.

Moje pączki są dość mocno wysmażone, jeśli jednak lubicie złociste pączki a nie mocno brązowe, smażcie je krócej.

Pączki wychodzą naprawdę wyborne. Mięciutkie, ciasto doskonale ugina się pod naciskiem zębów. Są lekkie i puszyste. Smaczne nawet drugiego dnia, ale nie wiem, u kogo tyle wytrzymają.

To decydowanie jeden z najlepszych przepisów na pączki jakie robiłam. Przepis pochodzi z bloga Domowe Wypieki.

pączki domowe z różą

Pączki domowe

Pączki domowe

Składniki

    Ciasto
  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • powidła z róży
  • Olej do smażenia
    lukier
  • 1 białko
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1/2 - 3/4 szkl. cukru pudru

Sposób przygotowania

  • Mlekko lekko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące.
  • Do mleka dodajemy 1 łyżeczkę cukru, pokruszone świeże drożdże i 2 łyżki mąki.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min.
  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • W garnku wstawiamy wodę, do garnka wstawiamy miskę i ubijamy na parze żółtko i jajko z cukrem przez ok. 10 min.
  • Powinna wyjść nam dość gęsta masa.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn i masę jajeczną.
  • Zaczynamy wyrabiać, dodając w trakcie rozpuszczony tłuszcz.
  • Na koniec wyrabiania dodajemy spirytus.
  • Ciasto wyjdzie nam klejące. Odstawiamy je do wyrośnięcia na pl 40-60 min.
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm.
  • Wykrawamy szklanką krążki.
  • Na połowę krążków nakładamy nadzienie.
  • Krążek z nadzieniem przykrywamy krążkiem bez nadzienia, zlepiamy dobrze brzegi.
  • Pozostawiamy na ok. 30 min do napuszenia.
  • Przed włożeniem do tłuszczu, sprawdzamy raz jeszcze brzegi pączków.
  • Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron.
  • Wykładamy na ręczniczek w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
    lukier
  • Do białka dodajemy 1/2 szkl cukru i sok z pomarańczy.
  • Jeśli białka było dużo, dosypujemy resztę cukru.
  • Mieszamy do uzyskania gęstej masy.
  • Ostygnięte pączki smarujemy lukrem.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/paczki-domowe/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *