Ciasta drożdzowe | Karnawał | Sylwester

Pączki domowe

3 lutego 2016
Jump to recipe

paczki1

Kto nie lubi pączków? Ja nie znam takich osób. Co prawda od jakiś 4 lat nie obchodzę Tłustego Czwartku, ale w tym roku zawitają do nas goście i nieco się to zmieni 😉

Pewnie znacie kilka rodzajów pączków. Mnogość nadzienia też może przyprawić o ból głowy. Dla mnie jednak pączek jest jeden. Ma mieć lukier i w środku nadzienie z róży. Bita śmietana czy adwokat w pączku? Dla mnie to profanacja. Nie uznaję pączków z marketów, które nawet nie przypominają pączka. Te sypane cukrem pudrem to dla mnie też podróbki. Prawdziwy pączek kojarzy mi się a jakże, z dzieciństwem. W ciemnym, mocno wysmażonym pączkiem z lukrem. To nie były pączki domowe, ale kupne, czyli cukiernie też potrafiły robić dobre pączki.

Moje pączki są dość mocno wysmażone, jeśli jednak lubicie złociste pączki a nie mocno brązowe, smażcie je krócej.

Pączki wychodzą naprawdę wyborne. Mięciutkie, ciasto doskonale ugina się pod naciskiem zębów. Są lekkie i puszyste. Smaczne nawet drugiego dnia, ale nie wiem, u kogo tyle wytrzymają.

To decydowanie jeden z najlepszych przepisów na pączki jakie robiłam. Przepis pochodzi z bloga Domowe Wypieki.

pączki domowe z różą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *