Ciasta drożdzowe | Ciastka | Inne | Sylwester

Oponki drożdżowe babci

27 stycznia 2016

oponki4

Oponki drożdżowe, smażone w głębokim tłuszczu są charakterystyczne dla karnawału czy Tłustego Czwartku. Uwielbiają je dzieci, ale dorośli również z przyjemnością je pałaszują, wspominając swoje dzieciństwo. Szybko znikają ze stołu, więc jeśli spodziewamy się gości  szczególnie z dziećmi, można pokusić się o zrobienie podwójnej porcji. Świetne zarówno na ciepło ( bo kto im się oprze) jak i kolejnego dnia.

Przepis na oponki pochodzi od babci. Oponki mają klasyczny smak. Są puszyste a ich grubość również zależy od grubości placka na jaki rozwałkujemy ciasto. Nie są w smaku bardzo słodkie, gdyż to cukier puder na wierzchu nadaje im słodkiego smaku, jeśli więc nie lubicie bardzo słodkich wypieków, nie sypcie go za dużo.

oponki3

W tym wydaniu oponki są robione z ciasta drożdżowego, ale możemy spotkać oponki z serem (wkrótce również na blogu).  Tak jak w przypadku wszystkich ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, warto je po usmażeniu wyłożyć na ręczniczek papierowy i odsączyć nadmiar tłuszczu.

Do posypania możecie użyć cukru pudru lub cukru pudru z dodatkiem wanilii, kardamonu czy cynamonu.

Jeśli lubicie smażone ciastka do tego mięciutkie i puszyste, musicie je zrobić 😉

oponki2

Oponki babci

Oponki babci

Składniki

  • 500 g mąki
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 100 gr masła
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 gr drożdży
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • cukier puder do posypaia

Sposób przygotowania

    Rozczyn
  • drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłej wody.
  • Rozcieramy drożdże z wodą i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
    Ciasto
  • Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiewamy.
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • Do masy jajecznej dodajemy sól, wlewamy ostudzone masło, dodajemy mąkę, mleko oraz rozczyn.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Na koniec dodajemy spirytus.
  • Ciasto będzie dość lepkie.
  • Odstawimy je do wyrośnięcia na ok 1-1,5h w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm.
  • Szklanką wykrawamy krążki, w których małym kieliszkiem wykrawamy dziurki.
  • Zostawiamy oponki na 15 min do napuszenia.
  • Smażymy w nagrzanym oleju do zezłocenia.
  • Usmażone oponki kładziemy na ręcznik papierowy.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/oponki-babci/

oponki drożdżowe

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *