Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Było już ciacho, wkrótce na blogu pojawi się lemoniada rabarbarowo-truskawkowa. Przyszła pora na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wszak sezon na rabarbar w pełni i korzystajmy z niego! A rabarbar proszę Państwa to warzywo, ale jakże wdzięczne 😉 Więc dzisiaj wypiek z warzywem na słodko.

Przyznam, że takie drożdżowe bułeczki z rabarbarem nie powstają u nas zbyt często, a w sumie szkoda. Pan mąż wcina je z mleczkiem, ale doskonale smakują również same. Mało słodkie, bo nie dodajemy praktycznie cukru poza kruszonką i minimalną ilością cukru, dodawanego do rabarbaru. Jeśli lubicie słodkie wypieki, to możecie górę polać lukrem lub też dodać więcej cukru do ciasta.

Bułeczki z rabarbarem wychodzą mięciutkie, pachnące -pięknie pachnie w całym mieszkaniu w czasie pieczenia i nawet w upalny dzień dla tego zapachu jestem w stanie odpalić piekarnik ;).

Przepis na drożdżówki z powodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką, ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz ze ściereczką wystaje już ponad miskę.

Jeśli macie ochotę na drożdżówki, to serdecznie polecam. Doskonałe zarówno na ciepło (wiem z doświadczenia) i na kolejne dni.

A to maluchy przed pieczeniem, po wyrośnięciu

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka + żółtko do smarowania
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
    Nadzienie
  • ok 400-500 g rabarbaru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
    Kruszonka
  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

  • Mleko podgrzewamy, ma być letnie.
  • Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy.
  • Odstawiamy aż ruszą - ok 10 min. Na górze zrobi się piana.
  • Mąkę przesiewamy, robimy po środku dołek, wlewamy drożdże.
  • Dodajemy jajka, miękkie masło, cukier waniliowy i sól.
  • Zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Odstawiamy do miski wysmarowanej olejem do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką).
  • Robimy kruszonkę, rozpuszczając w rondelku masło i dodając do niego cukier.
  • Po 2 min dodajemy mąkę i mieszamy.
  • Rabarbar myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy w kawałki ok 1 cm.
  • Dodajemy cynamon i cukier.
  • Mieszamy
  • Dzielimy ciasto na ok 12 porcji.
  • Rozgniatamy ręką na placuszki.
  • Na środku każdego placuszka robimy wgłębienie dłonią lub dnem kubka.
  • Placuszki smarujemy rozmąconym żółtkiem.
  • We wgłębienie każdego placuszka nakładamy rabarbar.
  • Wierzch posypujemy kruszonką.
  • Bułeczkę odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok 30 min do wyrośnięcia.
  • pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 min aż będą złote.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-rabarbarem-kruszonka/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany