Ciasta drożdzowe | Ciastka

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

25 maja 2017
Jump to recipe

Było już ciacho, wkrótce na blogu pojawi się lemoniada rabarbarowo-truskawkowa. Przyszła pora na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wszak sezon na rabarbar w pełni i korzystajmy z niego! A rabarbar proszę Państwa to warzywo, ale jakże wdzięczne 😉 Więc dzisiaj wypiek z warzywem na słodko.

Przyznam, że takie drożdżowe bułeczki z rabarbarem nie powstają u nas zbyt często, a w sumie szkoda. Pan mąż wcina je z mleczkiem, ale doskonale smakują również same. Mało słodkie, bo nie dodajemy praktycznie cukru poza kruszonką i minimalną ilością cukru, dodawanego do rabarbaru. Jeśli lubicie słodkie wypieki, to możecie górę polać lukrem lub też dodać więcej cukru do ciasta.

Bułeczki z rabarbarem wychodzą mięciutkie, pachnące -pięknie pachnie w całym mieszkaniu w czasie pieczenia i nawet w upalny dzień dla tego zapachu jestem w stanie odpalić piekarnik ;).

Przepis na drożdżówki z powodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką, ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz ze ściereczką wystaje już ponad miskę.

Jeśli macie ochotę na drożdżówki, to serdecznie polecam. Doskonałe zarówno na ciepło (wiem z doświadczenia) i na kolejne dni.

A to maluchy przed pieczeniem, po wyrośnięciu

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *