Żeberka w sosie miodowym, orientalne żeberka

żeberka słodko-kwaśne

Historia tego dania jest długa. Rodzice jedli żeberka u teściów i potem sami przyrządzili mięso w domu, gdzie jadłam je i ja. Są pyszne, rozpływają się w ustach a do tego proste do wykonania. Mój mąż średnio lubi mięso, ale żeberka… te uwielbia 😉 Tata za to chwali je za niesamowicie apetyczny aromat unoszący się przy duszeniu żeberek.

Jeśli lubicie mięso, chcecie odkrywać nowe smaki, to z pewnością się nie zawiedziecie. Słodko-pikantny sos, którego każdy chce dolewać i dolewać…A mąż wiecznie marudzi, że jest go za mało.

Nie musicie martwić się małą liczbą składników na sos. Żeberka podczas duszenia puszczają sok i sosu robi się naprawdę sporo. Żeberka jemy zwykle z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej z kminkiem, ale równie dobrze będą smakować z kaszą.

żeberka z miodem

Żeberka w sosie miodowym

Żeberka w sosie miodowym

Składniki

  • 1-1,5 kg żeberek
  • papryka ostra
  • 1 papryka czerwona
  • 1 chili (jeśli lubicie ostre smaki)
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek miodu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek keczupu

Sposób przygotowania

  • Mięso myjemy dzielimy na części.
  • Nacieramy ostrą papryką i smażymy na złoty kolor.
  • W tym czasie w garnku rozpuszczamy sos sojowy, miód i keczup.
  • Dodajmy mięsko, przykrywamy i dusimy ok 1h.
  • Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulkę i paprykę/i.
  • Dusimy do miękkości

Notatki

Dzięki pokrywce, sosu powinno przybywać. Jeśli jednak sosu jest za mało, wtedy dodajemy równe ilości sosu sojowego, miodu i keczupu.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zeberka-w-sosie-miodowym/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany