Dania mięsne

Pieczony udziec z indyka

17 listopada 2015

udziec z indykaIndyka przyznam się robię rzadko. Kojarzy mi się z dość suchym mięsem. Przepis na udziec z indyka, który jest niezwykle aromatyczny i delikatny. Mięsko przygotowane przez teściową, do odtworzenia w domu. Idealne na przyjazd gości, bo można przygotować go wcześniej i tylko podgrzać.

W ten sposób można przygotować również filet z indyka czy kurczaka.

Mięsko można podawać zarówno z ryżem, kaszą czy ziemniakami i ulubioną surówką. Delikatnie wyczuwalna nutka pomarańczy.

pieczony indyk

W czasie pieczenia, z mięsa wydzieli się sosik, w którym potem można mięso podgrzewać.

udziec z indykaW takiej postaci indyk na pewno częściej zagości na naszym stole.

Pieczony udziec z indyka

Pieczony udziec z indyka

Składniki

  • udziec z indyka
  • ulubione przyprawy ( u mnie czosnek granulowany, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra)
  • skórka pomarańczy niewoskowanej
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  • Indyka myjemy, wycieramy.
  • Udziec nacieramy ulubionymi przyprawami.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku
  • Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masłem.
  • Pomarańcz myjemy i odcinamy skórkę. Ze skórki odcinamy białą, gorzką część.
  • Skórkę wkrawamy do naczynia.
  • Przykrywamy naczynie i pieczemy ok 1h.
  • Staramy się co jakiś czas polewać mięso wytopionym sosem.
  • Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok. 30 min.

Notatki

Czas pieczenia uzależniony jest od wagi mięsa. Pieczemy tyle czasu, ile wynosi waga mięsa. Np udziec o wadze 1 kg, pieczemy godzinę. Mięso o wadze 1,5 kg pieczemy 1,5h.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pieczony-udziec-z-indyka/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *