Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad

Nie będę pewnie oryginalna, ale od dawna lubiłam schab. Obojętne czy w postaci kotletów (dobra, jem je bardzo rzadko;) czy też jako pieczony. W sumie ten pieczony schab to pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Mama na każde święta piekła mięsa. A to schab właśnie, a to boczek a to pierś z indyka. W sumie to smakowały doskonale jako wędlinka właśnie, ale na różnego rodzaju święta, stosowało się je też jako mięsko na obiad. Wystarczyło ugotować ryż czy ziemniaki, podgrzać takie mięsiwo i podać z sałatką.

Powiem szczerze, że sklepowe wędliny jakoś mnie nie urzekają. Nawet ostatnio, zdradziłam swojego dostawcę wędlin i kupiłam szynkę z małej wędzarni. Problem w tym, że szynka nie smakowała w ogóle mięsem, a w fakturze widziałam malutkie, malusieńkie dziurki, takie idealne jak od igły, które sobie od razu wytłumaczyłam nastrzykiwaniem wędliny (tak wiem, to już zboczenie:)

schab na kanapkę

Jeśli i Wy macie dość „wędlin”, pora zakasać rękawy, udać się po konkretny kawałek schabu i zrobić coś swojego. Taki schab idealnie komponuje się ze wszystkimi kanapkowymi dodatkami – ogórkami, pomidorami o musztardzie, chrzanie i ćwikle nie wspomnę:) I może leżeć całkiem długo.

Z tym zakasywaniem rękawów to przesadziłam, bo jedyne co trzeba zrobić, to oczyścić mięsko z błon i zrobić marynatę, co zajmie jakieś 5 min.

Mięso pieczemy w zależności od indywidualnych upodobań koloru zrumienienia. Ogólnie się przyjmuję, że na 1kg wagi mięska, wypada 1 h pieczenia.  Jeśli lubicie porządnie zrumienione mięso, to możecie ten czas wydłużyć o 10 min.

miesko

Zachęceni? Zapraszam na pieczony, marynowany a może marynowany, pieczony schab.

Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad

Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 duże cebule
    Marynata
  • 2 łyżeczki kremu balsamicznego (u mnie o smaku pomarańczy)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka musztardy ( u mnie o smaku mango)
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  • Składniki marynaty wymieszać.
  • Natrzeć porządnie marynatą mięso z każdej strony.
  • Mięso wkładamy do miski.
  • Cebulę obrać, pokroić w plastry, obłożyć mięso.
  • Przykryć miskę z mięsem folią.
  • Odstawić do lodówki na kilka godzin ( optymalnie na noc).
  • Mięso podsmażyć na patelni (użyłam oleju kokosowego)
  • Przełożyć mięso wraz z cebulą i wydzielonym sokiem/pozostałością marynaty do rękawa do pieczenia.
  • Po ok 40-45 min, rozciąć rękaw i pozwolić mięsu zrumienić się z każdej ze stron.
  • Piec ok 1-1,5h, w zależności od wagi mięsa.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/marynowany-pieczony-schab-idealna-domowa-wedlinka-lub-miesko-obiad/

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany