Dania mięsne

Marynowana pierś z kurczaka

21 stycznia 2017

Część osób nie lubi piersi z kurczaka, marudząc, że wychodzi sucha i wiórowata. A ja dzisiaj proponuję mięciutką i soczystą pierś. Idealną zarówno na obiad czy jako wkładka do sałaty. Jest doskonała również na kanapkę i nie zmienia smaku i nie wysycha nawet po kilku dniach.

I jak zwykle, w przepisie macie tylko wersję podstawową marynaty. Możecie, a nawet powinniście modyfikować ją w zależności od własnych upodobań smakowych dodając np. sos sojowy, miód czy ulubione przyprawy.

Filet z kurczaka podsmażamy i możemy zaprzestać na tym etapie, albo jeśli chcemy, możemy jeszcze podpiec go w piekarniku ( wersja dla cierpliwszych, kurczak wyjdzie suchszy w środku).

Marynowana pierś z kurczaka

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki curry, kuminu, płatków cebuli, czosnku, soli, pieprzu, cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  • Składniki wrzucamy do miseczki i robimy marynatę.
  • Pierś oczyszczamy i dzielimy na części lub w całości wkładamy do marynaty.
  • Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na maśle do miękkości.
  • Możemy skończyć na tym etapie, lub podpiec jeszcze 20 min w piekarniku.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/marynowana-piers-kurczaka/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *