Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym

kurczak-w-sosie

Jeśli macie ochotę spróbować czegoś na wzór kuchni indyjskiej to gorąco polecam tego kurczaka. Nie ma przy nim dużo pracy, a sosik jest przepyszny pomidorowo-orzechowy.

Jeśli jecie to danie wraz z chlebkiem naan, warto zadbać o większą ilość sosiku, w którym można maczać chlebek. Idealne danie na rodzinny obiad czy odwiedziny gości, szczególnie jeśli chcemy rozładować atmosferę. Polecam wtedy jedzenie palcami. Nic nie zbliża ludzi taki, jak pałaszowanie rękami jedzenia i to jeszcze tak pysznego!

Oczywiście, jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, doprawcie kurczaka bardziej intensywnie. Możecie również wkroić chili. U nas wariant średnio-ostry.

Polecam gorąco do podania posypać kurczaka w sosie kolendrą. Jeśli nie przekonaliście się jeszcze do tej roślinki to ma naprawdę niebywały smak i aromat i idealnie komponuje się z dania kuchni indyjskiej.

kurczak-w-sosie-2

Dodatkowo, danie wraz z naanem jest bardzo sycące, więc raczej nie zjecie go dużo i zostanie Wam na kolejny raz (jupi:). Jeśli będziecie jeść rękami, kurczaka warto pociąć naprawdę na małe kawałki, bo ciężko będzie go nabierać naanem.

Kurczak w tej wersji doskonale smakuje z ryżem, kaszą czy wspomnianymi chlebkami.

Nie ma co dłużej rozwodzić się nad tym kurczakiem, czas brać się do jego zrobienia:)

Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym

Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 duże łyżki masła orzechowe
  • 100 ml koncentratu pomidorowego lub pulpy pomidorowej
  • 200 ml wody
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, kumin, kurkuma, masala ( o ile mamy), papryka słodka, papryka ostra, świeży imbir ok 1-2 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 18%

Sposób przygotowania

  • kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki.
  • Wrzucamy do miski i mieszamy z przyprawami.
  • Odstawiamy do lodówki na min 5 min, im dłużej tym lepiej
  • Na patelni podsmażamy cebulkę i imbir.
  • Dodajemy mięso.
  • Jak mięso się zacznie złocić, dodajemy wyciśnięty czosnek i podlewamy połową wody.
  • Po kilku minutach dodajemy koncentrat/pulpę i masło orzechowe.
  • Dusimy ok 10 min.
  • Podlewamy resztką wody. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dolewamy więcej wody.
  • Przed samym podaniem podlewamy śmietaną i mieszamy do połączenia składników.
  • Podajemy z kolendrą.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/kurczak-sosie-pomidorowo-orzechowym/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany