Dania mięsne

Klasyczne kotlety mielone

30 kwietnia 2016

Kiedyś dla mnie  nie do przebrnięcia, bo jakoś lepiej, jako dziecku, smakowały mi kotlety schabowe. Teraz, chyba moje ulubione kotlety.

W sumie co dom, to przyrządza się je inaczej. Jedna z moich ciotek dodaje do kotletów rozgnieciony, gotowany ziemniak.  Moja babcia formowała je mokrymi rękami i nacinała w krateczkę. To były takie małe dzieła sztuki.

Dla mnie mielone koniecznie muszą być serwowane z ziemniakami i mizerią lub marchewką z groszkiem. Dopiero wtedy danie nabiera prawdziwego smaku.

U mnie na blogu, wariant chyba dość klasyczny, z cebulką i bułką.

Czy u Was w domach jakoś nazywa się kotlety mielone? U nas nazywane są również mieloniaczkami 😉

Zapraszam na kotlety mielone!

Klasyczne kotlety mielone

Składniki

  • 500 gr mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • sucha bułka pszenna
  • 1 jajko
  • bułka rarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • natka i koperek

Sposób przygotowania

  • 2-3h wcześniej namaczamy bułkę pszenną w wodzie.
  • Mięso przekładamy do miski.
  • Cebulkę siekamy i szklimy ją na maśle.
  • Dodajemy do mięsa.
  • Dodajemy przyprawy, odciśniętą bułkę pszenną i posiekaną zieleninę.
  • Jedną z tajemnic jest dokładne wymieszanie mięsa.
  • Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej
  • Smażymy na brązowo na rozgrzanym oleju.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/klasyczne-kotlety-mielone/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *