Gulasz wołowy z pieczarkami

gulasz z pieczarkami Gulasz to doskonałe jednogarnkowe danie dla mięsożerców. Tym razem gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką. My go uwielbiamy z kaszą, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami czy nawet sam, z chlebem.

Sycący, dobrze rozgrzewa po długim, zimowym spacerze. O jego ciężkości możecie decydować dobierając dodatki w postaci większej lub mniejszej ilości warzyw i mięsa. Możecie też zrobić naprawdę ostry gulasz, jeśli będą jeść go tylko dorośli z dużą ilością chili lub papryki. W wersji dla dzieci polecam szczególnie gulasz łagodny.

Moi znajomi uwielbiają go z plackami ziemniaczanymi lub cukiniowymi z kleksem śmietany na górze.

W każdym razie taki gulasz to doskonałe danie obiadowe, nie wymagające dużo czasu spędzonego w kuchni. W sumie jego skład zależy od naszej inwencji. Nie musimy dodawać żadnych warzyw a jedynie pozostać przy mięsie. Możemy też dodać więcej warzyw np jeszcze pietruszkę czy seler.

gulasz

gulasz wołowy

Gulasz wołowy z pieczarkami

Gulasz wołowy z pieczarkami

Składniki

  • 500 gr mięsa wołowego
  • 5 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
  • sól, pieprz, papryka
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 łyżki mąki
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • olej
  • natka, śmietana (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Mięso kroimy na mniejsze kawałki, pieprzymy i obsypujemy mąką.
  • Na rozgrzany olej wykładamy mięso i rumienimy je.
  • Mięso podlewamy niewielką ilością wody i dusimy ok 1h.
  • Dodajemy pozostałe przyprawy.
  • W razie konieczności, wodę uzupełniamy. Powinno być jej ciągle tyle, aby przykrywać mięso.
  • Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i pieczarki. Dusimy.
  • marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do gulaszu.
  • Dusimy do miękkości.
  • Na koniec dodajemy pomidory.
  • Podajemy posypany natką lub z dodatkiem śmietany.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/gulasz-wolowy-z-pieczarkami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany