Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym

Dzisiaj dla odmiany serwujemy filet z kurczaka, ale nieco w odmiennej formie. W sosie i to nie byle jakim, bo pomarańczowym.  Kurczak wychodzi soczysty o zupełnie innym smaku. Miła odmiana na pierś z kurczaka.

Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym

Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • skórka z pomarańczy
  • sok z pomarańczy
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2-1 szkl. rosołu
  • masło klarowane
  • 2/3 szkl. śmietany
  • natka

Sposób przygotowania

  • Pierś dzielimy na mniejsze kawałki, soli i pieprzymy.
  • Na maśle klarowanym podsmażamy kurczaka na złoty kolor.
  • Kurczaka wyjmujemy.
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plastry.
  • Na tłuszcz po kurczaku wrzucamy pieczarki.
  • Smażymy 3 min.
  • Dodajemy rosół, sok z pomarańczy i startą skórkę.
  • Dodajemy musztardę i przeciśnięty czosnek.
  • Zagotowujemy i dusimy ok 10min., aż zacznie się redukować ilość płynów.
  • Dodajemy śmietanę i kurczaka.
  • Podgrzewamy 1-2 min.
  • Podajemy posypane natką.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/filet-kurczaka-sosie-pomaranczowym/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany