Boże Narodzenie | Dania bezmięsne

Kapusta z grochem

25 listopada 2016

Dziś zapraszam na kapustę z grochem. A może groch z kapustą? W każdym razie jest to bardzo treściwe danie a do tego proste. W niektórych rejonach Polski, kapusta z grochem podawana jest w czasie Wigilii. W Wielkopolsce znana jako ciupka z grochem. Danie wpisane na listę dań regionalnych w woj. kujawsko-pomorskim.

U mnie w domu, długo nie jadło się kapusty z grochem. Raz kupiliśmy ją w markecie i tak nam smakowała, że kupowaliśmy ją dalej. Szkoda, że rodzice nie wpadli na to, aby zrobić ją samemu. Kapusta z grochem jest banalnie prosta do zrobienia i poradzi sobie z nią nawet dziecko.

Jak dla mnie ma taki charakter jak bigos, im więcej razy ją podgrzewamy, tym jej smak jest głębszy i bogatszy. Idealne jedzenie, kiedy zziajani wpadamy do domu po spacerze czy zakupach i potrzebujemy się rozgrzać lub jesteśmy po prostu zbyt zmęczeni, żeby coś konkretnego gotować.

Są dwie szkoły robienia kapusty z grochem. W jednej mamy samą kapustę z grochem, w drugim wariancie dodajemy do dania ziemniaki i całość dusimy. Możecie spróbować obie wersje i wybrać tą dla Was smaczniejszą.

Ja zawsze dodaję majeranek, chociaż mało osób to robi 😉
kapusta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *