Pierożki pieczone z kapustą i grzybami

pierozki z kapusta

To nasz absolutny ‚must have’ na święta. Ciasto jest po prostu doskonałe. Kruche ale delikatne. Idealnie współgra z farszem grzybowym.  Smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. U nas dość często robione i jedzone z barszczem czerwonym. Można je jeść i jeść…

Można je zrobić już wcześniej na święta i zamrozić. Przechowują się idealnie.

pierozki 2

W planach wersja ze szpinakiem i fetą i nadzieniem ruskim. Pewnie doskonałe będą z każdym nadzieniem.  Są idealne jako przegryzka czy pełne danie no i smakują dzieciom i dorosłym.

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Składniki

    Rozczyn
  • 3 dkg drożdży
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
    Ciasto
  • 30 dkg mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki masła
  • Jajko do smarowania

Sposób przygotowania

  • Składniki rozczynu wrzucamy do miseczki i pozostawiamy aż rozczyn zacznie pracować.
  • Wysypujemy mąkę na stolnicę, dodajemy posiekane masło i rozczyn.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
  • Po tym czasie ciasto wałkujemy, wycinamy kółka kubkiem lub szklanką.
  • Na każde kółko kładziemy farsz i zlepiamy pieroga.
  • Smarujemy wierzch pierogów rozmąconym jajkiem.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 min do zrumienienia.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierozki-pieczone-z-kapusta-i-grzybami/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany