Dania bezmięsne

Omlet biszkoptowy „na dwa”

12 stycznia 2016

omlet

Czemu ten omlet nazywam „omletem na dwa”? Wystarczy spojrzeć w potrzebne do jego wykonania składniki i dwójka sama ciśnie się na usta. Jeśli połączycie omlet z liczbą dwa, nie będziecie musieli ciągle wracać do przepisu, tylko za każdym razem bez problemu wykonacie go z pamięci.

Omlet idealny na rodzinne śniadanie czy to dla dorosłych czy dla dzieci. Może być jedzony z powidłami, samym cukrem pudrem, serkiem homogenizowanym a nawet nutellą. Co kto lubi. Polecam do niego sos waniliowy, który wkrótce pojawi się również na blogu.

Jest to idealna propozycja na weekendowe śniadanko, które możecie przygotować wspólnie z dziećmi.  Przygotowanie omletu zajmuje ok. 10-15 min z ubiciem piany.

Omlet jest puszysty, mięciutki i chce się go jeść i jeść i jeść… Omlet biszkoptowy jest prosty do wykonania i każdy sobie z nim poradzi. Jedyną trudność może stanowić obrócenie omletu. Jeśli boimy się tego zrobić, wystarczy zsunąć omlet usmażoną stroną na talerz, a następnie odwracając talerz do góry nogami, włożyć omlet na patelnię surową stroną do dołu.

omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy “na dwa”

Omlet biszkoptowy “na dwa”

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Jak białka będą sztywne, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy.
  • Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
  • Masło rozpuszczamy na patelni.
  • Wylewamy masę jajeczną na patelnię i wyrównujemy.
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/omlet-biszkoptowy-na-dwa/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *