Dania bezmięsne

Kluski leniwe – pierogi leniwe

19 stycznia 2016

kluski leniwe

Kluski leniwe robione oczywiście z sera białego. Nie wiem czemu ktoś nazywa te kluski pierogami, bo pierogi mają nadzienie…ale nie będziemy sprzeczać się o drobiazgi;)

To danie , które kojarzy mi się z dzieciństwem. Lekkie, delikatne kluseczki, polane masłem z bułką i koniecznie posłodzone. Ja preferuję pokrojone drobno, jak kopytka, ale spotkałam się z wersją gigant, gdzie na sporym talerzu mieściły się 3 kluski.

Widziałam też wersję leniwych, ponacinanych na górze w kratkę, ale przy takiej ozdobie, to już raczej nie można nazwać ich kluskami leniwymi 😉

Jeśli lubicie nabiał, czy też kluski to na pewno zasmakujecie w kluskach leniwych. Robi się je dość prosto. Kwestia wyczucia struktury ciasta i dodania idealnej ilości mąki. Jeśli mąki dodamy za dużo, kluski będą twarde. Zbyt mała ilość mąki będzie powodować, że kluski nam się rozpadną. Brzmi strasznie? Kluski leniwe są naprawdę proste w wykonaniu.

pierogi leniwe

Ciężko też podać dokładną ilość dodawanej mąki, bo będzie ona zależeć w dużej mierze od wilgotności sera białego jakiego użyjecie do zrobienia klusek.

Kluski też są dość sycące i dochodzi u nas często do aktów łakomstwa. Buzia chce jeszcze, a brzuch już niekoniecznie 😉 Kluski idealnie sprawdzą się z surówką np z marchewki i jabłka.

Kluski leniwe – pierogi leniwe

Kluski leniwe – pierogi leniwe

Składniki

  • 400 gr sera białego (dałam półtłusty z kostki)
  • 1 jajko
  • 175-200 gr mąki pszennej
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypta soli
  • Bułka tarta, masło, cukier do polania i posypania

Sposób przygotowania

  • Z sera, jajka, mąki i masła zarabiamy ciasto.
  • Solimy je.
  • Jeśli ciasto się lepi, podsypujemy mąką.
  • Ciasto powinno być zwarte.
  • Dzielimy ciasto na 3 części, formujemy z nich wałeczki i tniemy je pod kątem.
  • Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4 min.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy bułkę tartą
  • Polewamy masłem kluski i posypujemy cukrem.

Notatki

Jeśli lubicie, można wierzch posypać dodatkowo cynamonem

http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kluski-leniwe-pierogi-leniwe/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *